Beroemde portretfotografen in Nederland

Bekende Nederlandse portretfotografen

Laat je inspireren door beroemde Nederlandse portretfotografen die elk een eigen kenmerkende stijl hebben. Leer van deze unieke Nederlandse fotografen.

Beroemde fotografen en fotografiestijl

Wie zijn de meest bekende Nederlandse fotografen? Iedere fotograaf heeft een eigen fotografiestijl. Goede fotografen volgen dan ook niet de stijl van een ander, maar hebben een eigen unieke stijl waar ze zich op richten. Als beginnend fotograaf kun je inspiratie opdoen bij bijvoorbeeld de bekende Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. Wie zijn de beste en meest ervaren fotografen in Nederland? In dit artikel benoemen we bekende Nederlandse fotografen zodat jij inspiratie op kunt doen voor het ontwikkelen van je eigen stijl.

Nederlandse invloed op de portretfotografie

Al vanaf het begin van de fotografie, sinds de 18e eeuw, hebben Nederlandse fotografen wereldwijde invloed gehad op de portretfotografie. Ook in het heden is binnen Nederland een voorkeur voor het maken van portretfotografie. Er zijn enkele Nederlandse fotografen die internationaal bekend en gerenommeerd zijn en elk een eigen kenmerkende stijl hebben.

Bekende Nederlandse portretfotografen

Anton Corbijn
Geboren 20 mei 1955
Muziekfotograaf

Denk je aan foto’s van bekende muzikanten, dan denk je aan Anton Corbijn. Anton Corbijn is een fotograaf die meerdere bekende muzikanten uit de jazz-, en popwereld, maar voornamelijk de rockwereld heeft gefotografeerd. In dit rijtje mogen bijvoorbeeld David Bowie, Bob Dylan en Joy Division niet ontbreken. Daarnaast is hij bekend geworden om zijn iconische platenhoezen. Anton Corbijn heeft jarenlang samengewerkt met de band U2 voor het maken van foto’s, platenhoezen en videoclips. Het meest opvallend aan de stijl van Corbijn is dat de portretten in zwart-wit een sterke emotie laten zien.

Bertien van Manen
Geboren 15 februari 1942
Documentairefotograaf

Bertien van Manen heeft veel gereisd en maakt foto’s van de mensen die ze op haar reizen tegenkomt of ontmoet. Ze begon ooit als modefotograaf, maar maakte uiteindelijk een switch tot documentairefotograaf. Daarbij wilde ze dat betrokkenheid bij de persoon naar voren kwam in haar foto’s. De personen waar zij foto’s van maakt, hebben veelal een band met Bertien van Manen doordat ze tijd met ze heeft doorgebracht. Daarnaast maakt Bertien van Manen foto’s van het alledaagse leven. De betrokkenheid is uiteindelijk terug te zien in haar foto’s doordat je kunt zien dat de foto’s ongeforceerd en ontspannen zijn. Wil je meer weten over documentairefotografie?

Viviane Sassen
Geboren 5 juli 1972
Modefotograaf

Viviane Sassen is naast fotograaf beeldend kunstenaar. Viviane van Sassen is opgegroeid in Nederland, maar heeft als kind drie jaar in Kenia gewoond. De stijl van Viviane van Sassen laat in een foto elegantie, dynamiek en emotie zien. Ze maakt voor haar foto’s gebruik van dynamische poses, een gewaagd kleurenpalet, geometrische vormen en schaduw. Een snelle blik op de foto’s van Viviane van Sassen laat ook direct de geometrische vormen en het gebruik van de schaduwen zien. Een bekende collectie is de collectie ‘Flamboya’. Deze collectie van Viviane van Sassen is in Afrika gemaakt, over een tijdsperiode van tien jaar (2000-2010).

Cas Oorthuys
Geboren 1 november 1908
Documentaire fotograaf

Cas Oorthuys fotografeerde de grote historische gebeurtenissen van de 20e eeuw. De duizenden foto’s die Cas Oorthuys maakte worden beheerd door het Nederlands Fotomuseum. Cas Oorthuys is niet alleen als fotograaf erg belangrijk geweest in zijn tijd maar ook juist voor deze tijd omdat zijn historisch archief aan beelden veel laat zien over de crisis in de jaren 30, de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting. Ook later tijdens de wederopbouw en de Koude Oorlog heeft Cas Oorthuys veel beelden gemaakt en verhalen vastgelegd.

Charlotte Dumas
Geboren 9 juni 1977
Dierenfotograaf

Charlotte Dumas is vooral bekend van haar foto’s van dieren. Maar als je denkt dat het alleen om de dieren gaat, dan heb je het mis. De foto’s van Dumas laten weliswaar voornamelijk dieren zien, maar er zijn ook prachtige portretfoto’s van mens met dier. Wat kenmerkend is aan de foto’s van Charlotte Dumas, is dat deze foto’s niet alleen het karakter van het dier laten zien, maar ook de relatie tussen mens en dier. Vanaf 2012 is Charlotte Dumas gestart met het maken van korte films. Een bekende fotoserie van Charlotte Dumas (waar in dit geval geen mensen bij betrokken zijn) is de serie Retrieved. Deze serie laat de op dat moment overlevende search and rescue honden zien, die op 11 september 2001 waren ingezet.

Hendrik Kerstens
Geboren 24 maart 1956
Zeventiende eeuw fotograaf

Zoals al eerder benoemd is, heeft de Nederlandse fotografie in de zeventiende eeuw wereldwijde invloed gehad op portretfotografie. Fotograaf Hendrik Kerstens fotografeert in de traditionele stijl van de zeventiende eeuw, maar met een modern tintje. Het onderwerp van zijn foto’s is voornamelijk zijn dochter Paula. Met zijn foto’s verwijst hij naar bekende portretten van de oude meesters. De portretten die hij maakt zijn dan ook zorgvuldig samengesteld en dit is duidelijk te zien.

Erwin Olaf
Geboren 2 juli 1959
Geënsceneerde fotograaf

Erwin Olaf is een veelzijdig fotograaf. Hij is vooral bekend om zijn geënsceneerde fotografie. Deze fotografiestijl is een perfect plaatje van hoe iets er in het hoofd van de fotograaf uit moet zien. De hele scene is vooraf volledig bepaald en tot in de puntjes uitgewerkt. Daarnaast is ook de nabewerking van een foto binnen deze stijl van belang. De foto’s van Erwin Olaf hebben een bepaald karakter waardoor de kijker niet alleen het plaatje, maar het hele filmpje wil zien. Naast zijn geënsceneerde fotografie is Erwin Olaf ook betrokken geweest bij de portretfotografie van het koningshuis.

Martin Roemers
Geboren 21 augustus 1962
Portretserie

Martin Roemers is onder andere bekend van zijn fotoserie ‘Metropolis’. Voor deze foto’s heeft Roemers megasteden bezocht. Hij maakte voor deze serie gebruik van lange belichtingstijden, waardoor het beeld bewegend is. Hierin is vooral de verstedelijking en het verschil tussen de individuen zichtbaar. Daarnaast is Martin Roemers ook bekend binnen de portretfotografie, bijvoorbeeld met zijn indrukwekkende serie ‘De Ogen van de Oorlog’. Voor deze serie heeft Roemers van 40 mensen portretten gemaakt. Deze mensen zijn allen blind geworden als gevolg van de tweede wereldoorlog. De foto’s laten zijn een indrukwekkende weergave van de gevolgen van oorlog en vertellen allen een verhaal.

Rineke Dijkstra
Geboren 2 juni 1959
Hasselblad Award

De foto’s van Rineke Dijkstra zijn bijzonder doordat ze gebruik maakt van een neutrale achtergrond. Haar foto’s leggen niet alleen het moment, maar vooral de rauwe emotie vast. Ze kiest onderwerpen die emoties losmaken, zoals kersverse moeders met pasgeboren baby’s, stiervechters vlak na het gevecht en soldaten. Binnen deze onderwerpen zijn vaak dubbele emoties te zien. Rineke Dijkstra werkt in portretseries en is bekend geworden met de portretserie ‘Beach Portraits’. Door de neutrale achtergrond die zij gebruikt in haar portretfoto’s, zorgt ze ervoor dat er geen details zichtbaar zijn en de kijker zich dus echt focust op de persoon. Rineke Dijkstra is de eerste Nederlandse fotograaf die de Hasselblad Award heeft gewonnen.

Carla van de Puttelaar
Geboren 1 november 1967

Intimiteit portretten

Carla van de Puttelaar is een bekend portretfotograaf. Het onderwerp van haar portretten zijn voornamelijk naakte vrouwen. De foto’s van Carla van de Puttelaar laten duidelijke details van het lichaam zien, waardoor een bepaalde mate van intimiteit en sensualiteit ontstaat. Ze heeft vooral analoge fotografie gemaakt, maar werkt tegenwoordig ook met digitale fotografie.

Dit zijn slechts enkele ervaren en bekende Nederlandse fotografen, voor iedere stijl fotografie zijn er fotografen met veel ervaring en opvallende fotografiestijl.

Benieuwd naar de Rabobank kunstcollectie? Bezoek het Boijmans museum in Rotterdam op de vierde verdieping

Rabo Foto Portretprijs

Een andere plek om inspiratie op te doen voor verschillende fotostijlen binnen de portretfotografie is bij de Rabo Foto Portretprijs. De Rabo Photographic Portrait Prize is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor de beste portretfotografie. De prijs gaat naar de fotograaf met het beste fotoportret van het afgelopen jaar. Daarnaast is er een prijs voor het beste fotografietalent: studenten fotografie of professioneel fotografen die korter dan vijf jaar aan het werk zijn als professioneel fotograaf. De prijs wordt niet altijd uitgereikt aan Nederlandse fotografen, het kunnen ook internationale fotografen zijn die binnen Nederland werkzaam zijn.

Conclusie

Door te kijken naar bekende Nederlandse fotografen kun je veel leren als fotograaf en je eigen fotografiestijl ontwikkelen. Portretfotografie is een genre binnen de fotografie waarbij één of meerdere personen centraal staat. Binnen de foto worden bepaalde aspecten van de persoon (of personen) zoals gezichtsuitdrukkingen weergeven. Binnen de portretfotografie zijn er weer verschillende stijlen. In dit artikel hebben we verschillende beroemde portretfotografen weergeven die elk een eigen kenmerkende stijl hebben waar je eventueel inspiratie uit kunt halen.