Aansluiten bij een fotoclub als fotograaf

Je aansluiten bij een fotoclub als fotograaf

Je aanmelden bij een fotoclub is als fotograaf een absolute aanrader. Benieuwd naar de voordelen van een leuke fotoclub?

Als professional je aansluiten bij een fotoclub?

Veel fotoclubs bestaan vaak uit amateur fotografen die niet volledig kunnen leven van hun fotografie werk en fotograferen vooral als hobby zien. Toch is het als beroepsfotograaf een goede plek om jouw werk te promoten en delen. Als beroepsfotograaf werk je vaak alleen. Je bent in je werk erg op jezelf aangewezen. Door je aan te sluiten bij een fotoclub kun je van gelijkgestemden kritiek en feedback op jouw werk vragen. Dit is niet alleen enorm leerzaam, maar je vergroot hiermee ook in één klap je netwerk. Alle fotografen in jouw fotoclub praten graag met vrienden en familie over hun hobby en over de mooie foto’s. Ze zullen wanneer er een specifieke vraag in hun netwerk ontstaat direct aan jou denken.

Dankzij het uitbreiden van je netwerk heb je niet alleen kans op extra opdrachten. Het delen van advies en ervaringen is even zo waardevol. Ook zorgt een breder netwerk ervoor dat er mogelijkheden ontstaan voor samenwerkingen aan bijvoorbeeld grotere projecten.

Opdoen van kennis

Een ander groot voordeel van het aansluiten bij een fotoclub is dat je binnen de club vaak meer kennis op kunt doen. Niet door het uitdelen van ervaringen, maar ook omdat er binnen fotoclubs met regelmaat workshops of lezingen worden georganiseerd. Workshops en lezingen volgen als fotograaf is altijd waardevol. Het is een extra kans op het uitbreiden van je netwerk, maar het zorgt er ook voor dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen en technieken.

Naamsbekendheid door fotowedstrijden

Binnen fotoclubs worden ook fotowedstrijden georganiseerd. Door het meedoen aan fotowedstrijden kun je je eigen kwaliteiten verder ontwikkelen. Je krijgt namelijk feedback van mede fotografen en een eventuele jury. Ook geeft het meedoen aan fotowedstrijden meer naamsbekendheid, zelfs binnen een (kleine) fotoclub. Wil je graag weten welke mogelijkheden voor fotowedstrijden en awards er nog meer zijn? Fotografie award verdienen als fotograaf.

Naast fotowedstrijden is er binnen een fotoclub vaak sowieso een vorm van het delen van recent werk en portfolio. Hier kun je jouw werk tonen en zo meer naamsbekendheid en erkenning creëren. Meer zichtbaarheid en naamsbekendheid resulteert automatisch in meer opdrachten of het aangaan van nieuwe samenwerkingen.

Conclusie

Het aansluiten bij een fotoclub als beroepsfotograaf lijkt niet voor de hand liggend. Desondanks kan het een verstandige keuze zijn. Niet alleen kun je op deze manier je netwerk uitbreiden, je kunt ook kennis opdoen, ervaringen uitdelen, feedback vragen/ontvangen en je naamsbekendheid vergroten. Het aansluiten bij een fotoclub, en dus bij een groep enthousiaste fotografen, zal je inspiratie en naamsbekendheid opleveren door het delen van je werk en het bekijken van het werk van anderen.

Volg ons op Facebook

Ook op Facebook jouw diensten en werk als fotograaf promoten?