Je werk verkopen als product inplaats van je uren als dienst?

Kun je als beroepsfotograaf continue nieuwe opdrachten aannemen waar je met volle energie en creativiteit aan kunt werken?

Commerciële vaardigheden als fotograaf

De meeste beroepsfotografen zijn begonnen met fotograferen als hobby. Door het maken van veel uren en het opdoen van ervaring ontwikkel je een eigen stijl en werkwijze. Door het plezier in je werkt, merk je in jouw omgeving dat mensen enthousiast zijn over jouw foto’s en de eerste vraag naar jou als fotograaf ontstaat.

Eerste opdrachten als fotograaf

Al snel heb je jouw eerste betaalde opdrachten. Mooi! De keerzijde van het vak als beroepsfotograaf voor vele is dat er ook een commercieel aspect aan zit. Jouw werk bestaat helaas niet enkel uit het creatieve en technische aspect. Het commerciële deel is minstens zo belangrijk om een gezonde business neer te zetten.

Neem je iedere project aan dat op je pad komt? Of heb je de luxe om selectief te zijn en kies je de mooiste projecten die goed bij jou passen? De kunst is om de juiste opdrachten die bij jou passen te vinden. Door een goede mix aan inkomensstromen zul je als fotograaf meer rust in je werk ervaren waardoor je soms ook opdrachten kunt doorverwijzen naar een collega fotograaf. Hierdoor zul je ook meer plezier halen uit je werk.

Maak voor jezelf een duidelijke verdeling in jouw werk en in jouw weekplanning. Één deel is de inzet van uren op projectbasis, denk aan een fotoshoot of een trouwerij. Een ander deel kan het opzetten zijn van een tweede inkomensstroom vanuit producten of de verkoop van auteursrechten.

Extra inkomensstromen voor fotografen

Stock fotografie is als fotograaf een mooie manier van het genereren van passief inkomen. Door het aanbieden van jouw foto’s op platformen zoals iStock en Shutterstock kunnen mensen zoals website eigenaren jouw foto’s met bijhorende rechten kopen om vervolgens commercieel te gebruiken. In het begin is het veel werk om de juiste beelden, tags, keywords en omschrijving te maken. Maar als je jouw foto’s eenmaal online hebt staan en het begint te lopen, dan kun je al snel extra inkomen opbouwen.

Stock websites

De meest interessante stock platformen voor Nederlandse fotografen zijn: