Online marketing inzetten als fotograaf

Online marketing voor jou als fotograaf inzetten

Als fotograaf wil je iedere dag alleen maar bezig zijn met je camera, toch? Maar hiervoor moeten de juiste opdrachten wel op je pad komen.

Aan de slag met online marketing

Het bewerken van foto’s, albums maken en leuke shoots op mooie locaties is waarom je fotograaf van beroep bent. Lekker de hele dag bezig met je camera. Maar hiervoor moeten de juiste opdrachten wel op je pad komen. En dat gaat niet zomaar gebeuren. Online marketing kan je hiermee een beetje helpen.

Online marketing inzetten

Welke vormen van online marketing kun je inzetten als fotograaf? Er zijn veel verschillende opties op het gebied van online marketing waarvoor je kunt kiezen. Dit zijn de meest relevante voor jou als fotograaf.

Social Media

Social Media is een erg uitgebreid begrip anno 2023. Instagram, LinkedIn, Youtube, Facebook, TikTok, Pinterest, Behance… Noem maar op. Er zijn tal van media kanalen waarop je jouw werk als fotograaf online kunt promoten. De kunst? Kies een duidelijk doelgroep, focus en blijf consequent doorgaan.

Eigen website

Een eigen website is als professionele fotograaf een must. Je wilt jouw stijl, verhaal en de kwaliteit van je werk goed presenteren en overbrengen bij potentiële opdrachtgevers. Toch is het hebben van een eigen website vanuit marketing oogpunt een grote uitdaging. Je moet namelijk je website actueel houden en nieuwe opdrachtgevers bereiken gaat niet vanzelf. Hiervoor moet je qua zoekmachine optimalisatie (SEO) en betaald adverteren (Adwords) een goede strategie hebben. Ook moet je jouw resultaten meetbaar maken. Het kost tijd en geld om een goede funnel op te zetten en de juiste doelgroep te triggeren. Daarbij moet je hiermee ook continue blijven aanpassen, aangezien de concurrentie beweegt en zich aanpast op jouw acties.

Portfolio website voor fotografen: www.portfoliosite.nl

Facebook groepen

Wat goed werkt voor het werven van nieuwe opdrachten is je aanmelden op verschillende facebook of whatsapp groepen. Hier komen regelmatig concrete aanvragen voorbij waarop je als fotograaf kunt reageren. Ook kun je hier jouw mooiste werk tonen en mensen nieuwsgierig maken om meer te bekijken op je eigen website.

Backlinks

Link vanaf een andere website naar jouw website, noem je in online marketing termen: Backlinks. Met relevante link vanaf een website met hoge domein autoriteit naar jouw website, zal de domein autoriteit van jouw website groeien. Dus hoe meer waardevolle vermeldingen op andere plekken online, hoe meer jouw website in zoekmachines gewaardeerd zal worden.

Offerte websites

Je kunt je als fotograaf of freelancer aanmelden op verschillende offerte websites, bijvoorbeeld fotograafoffertes.com. Het idee is dat wanneer een opdrachtgever een offerte aanvraag instuurt meerdere fotografen een prijsopgave kunnen sturen. Het grote nadeel hierbij is dat je betaald per ontvangen offerte aanvraag. Ook als deze offerte niet goed bij je past of wanneer de offerte aan een andere fotograaf wordt gegund.