Mooie fotoshoot samen met jouw hond

Fotoshoot samen met jouw hond

Wil je mooie foto's laten maken van of samen met je hond? Kies voor een fotoshoot door een fotograaf gespecialiseerd in hondenfotografie.

Hondenfotografie

Een hond is voor de meeste dierenliefhebbers onderdeel van het gezin. Wil je mooie foto’s laten maken als herinnering aan je hond? Met een fotoshoot door een fotograaf gespecialiseerd in hondenfotografie krijg je de mooiste foto’s. Een fotoshoot van of samen met je hond is een leuke manier om mooie foto’s te maken als herinnering aan jouw hond. Door te kiezen voor een fotograaf gespecialiseerd in hondenfotografie weet je zeker dat het karakter van jouw hond in het portret naar voren komt en de foto’s scherp zijn ondanks beweging. Ook is een foto studio of de apparatuur voor op een buiten locatie afgestemd voor de perfecte actiefoto.

Voorbereiding fotoshoot

Als baasje ken je jouw hond het beste. Jij weet wat voor karakter je hond heeft, waar je hond goed op reageert en of je het beste in een studio of op een buiten locatie foto’s kunt maken. Het is voorafgaand aan de fotoshoot goed om dit ook te delen met de fotograaf. Zo kan de fotograaf rekening houden met deze punten. Door het delen van deze dingen met betrekking tot het karakter van je hond en de fotoshoot kun je jezelf ook beter voorbereiden.

Fotoshoot laten maken van jouw hond

Karakter
Elke hond heeft een eigen karakter en daardoor is het bij elke hond weer anders om de hond te kunnen fotograferen. Een hond met een eigenwijs karakter, zal misschien niet altijd luisteren naar de aanwijzingen. Een hond met veel energie is actief en dat kan dus resulteren in veel onvoorspelbaarheid wat betreft het maken van foto’s. Is de hond een beetje lui, dan kun je waarschijnlijk niet veel actiefoto’s maken.

Waar reageert de hond op?
Daarnaast is het belangrijk om te weten waar een hond op reageert. De ene hond is gevoelig voor verbale beloning, de andere hond reageert juist op speelgoed en weer een andere hond doet alles voor voedsel. Een fotoshoot kan voor een hond stressvol zijn als de hond zich niet op zijn gemak voelt en daardoor is het extra belangrijk om de hond op zijn/haar gemak te kunnen stellen met de juiste beloning.

Poseren
Voor sommige honden lijkt het wel in hun natuur te zitten om te poseren, terwijl andere honden nauwelijks een seconde kunnen blijven zitten. Hier kun je juist gebruik van maken, door foto’s te maken van het natuurlijk gedrag en de natuurlijke houdingen van de hond. Juist die misschien wat eigenaardige houdingen zijn voor de hond uniek. Dit levert dus niet alleen unieke foto’s op, maar zorgt er ook voor dat je het karakter van de hond kunt benadrukken.

Samen is net zo leuk

Een hondenportret waarin je hond centraal staat. Dat is natuurlijk iets wat je graag wilt, maar dat betekent niet dat je niet samen met je hond op de foto kunt. Je hond voelt zich waarschijnlijk het meest op zijn/haar gemak als hij bij jou kan zijn. Grote kans dus dat je hond nog mooier op de foto staat als jullie samen op de foto gaan. Net als bij mensen, hoe meer ontspannen je hond zicht voelt hoe mooier de foto’s. Daarnaast is het ook leuk om de relatie tussen jou en je hond vast te laten leggen. Dus trek zelf ook je mooiste outfit aan en zorg voor een leuke, unieke en succesvolle fotoshoot met je hond.

Studio of buiten locatie

Actiefoto’s – buiten locatie
Een leuke actiefoto kan het beste buiten gemaakt worden. Ga lekker wandelen en speel met je hond. Zo krijg je niet alleen foto’s waarop de hond zich op zijn gemak voelt (en dus ontspannen is), maar kun je ook prachtige actiefoto’s maken. Gebruik als fotograaf ook tijdens het maken van de actiefoto’s gebruik van burst-modus om sneller foto’s te kunnen maken. Gegarandeerd dat er een leuke, grappige of mooie foto tussen zit (denk eens aan de uitdrukkingen van een rennende hond).

Honden portret in de studio
Een witte achtergrond wordt veel gebruikt, maar wist je dat een zwarte achtergrond voor meer diepte zorgt? Daardoor staat je hond automatisch meer in de schijnwerpers/op de voorgrond. Met behulp van een reflector kun je schaduwen weghalen, waardoor alle gelaatstrekken van de hond worden benadrukt. Zeker bij honden met een donkere kleur kan dit helpen om de hond als centraal onderwerp van de foto te krijgen.

De juiste lens en attributen als hondenfotograaf

Ben je als fotograaf gek op dieren, dan is je specialiseren in hondenfotografie erg leuk. Door gebruik te maken van de juiste lens en te spelen met de instellingen maak je de mooiste foto’s van rennende, springende en vrolijke viervoeters. Ook kan juiste met autofocus werken erg handig zijn zodat je lens automatisch scherpstelt. Het vastleggen van een hele rustige, oudere hond is anders dan een jong dier. Daarentegen heb je meer controle als je gebruik maakt van de handmatige modus. Dit is iets dat een ervaren hondenfotograaf zeker onder de knie heeft. Het belangrijkste voor de fotograaf bij hondenfotografie is om erop te letten dat de portretten scherp en helder zijn, en dat het karakter van de hond op het portret goed naar voren komt.

Gebruik een goede lens (70-200mm)

Veel honden voelen zich niet op hun gemak als een fotograaf en/of de camera te dicht bij ze is. Dit probleem kun je gemakkelijk oplossen door gebruik te maken van een goede lens waarmee je ver kunt inzoomen zonder hierbij de scherpte te verliezen.

Aandacht voor details

Op hetzelfde niveau
Door op hetzelfde niveau als de hond te zitten, krijg je niet alleen unieke foto’s, maar kun je de hond ook helpen te ontspannen. Het kan dus nodig zijn om letterlijk op je knieën te gaan, maar door dezelfde ooghoogte aan te houden krijg je wel mooie hondenfoto’s.

De ogen
Niets is zo sprekend aan een dier als de ogen. De term ‘puppyogen’ komt natuurlijk ook niet uit de lucht vallen. De ogen van een hond kunnen daarnaast ook extra diepte creëren op de foto.

Planning
Een goede planning is het halve werk.

Type foto’s
Indien je de mogelijkheid hebt om meerdere soorten foto’s te maken, begin dan met actiefoto’s. Hierdoor kan de hond wat van zijn energie en zenuwen kwijt, voor je de hond in verschillende rustposes fotografeert.

Natuurlijk licht
Natuurlijk licht wordt bij nagenoeg elke fotoshoot geadviseerd. Natuurlijk licht geeft de foto’s een extra dimensie. Een volledig zonnige dag met fel en direct licht kan juist zorgen voor te veel schaduwen, dus kies een moment op de dag dat de zon nog niet op het hoogst staat. Een bewolkte dag kan ook, want de wolken zorgen voor speciale gloed en er is vaak wel voldoende daglicht. Wil je echt iets speciaals doen met natuurlijk licht, kies dan voor het gouden uur. Het gouden uur is de periode na de zonsopgang of voor de zonsondergang, wanneer de zon een gouden gloed heeft.

Conclusie

Mooie herinnering aan en samen met je hond leg je vast door een ervaren hondenfotograaf. Hondenfotografie kan in een fotostudio of voor een mooie actiefoto buiten gemaakt worden. De mooiste locatie is helemaal afhankelijk van het soort portret dat je wilt laten maken. Wil je een portretfoto met witte of zwarte achtergrond dan kan je het beste kiezen voor een shoot in een fotostudio. In overleg met de fotograaf kun je de perfecte fotoshoot organiseren. Benieuwd welke fotografen, gespecialiseerd in hondenfotografie er in jouw omgeving werkzaam zijn? Vind gemakkelijk de juiste fotograaf.