Een luxe trouwalbum laten maken door een fotograaf

Heb je mooie trouwfoto’s laten maken door een trouwfotograaf en overwegen jullie nu om ook een trouwalbum te laten maken?

Een fysiek trouwalbum laten maken

In dit artikel geven we tips, informatie en inspiratie voor jullie perfecte trouwalbum.

We leven in een digitale wereld en het belang van het fysiek hebben van foto’s, laat staan een fotoalbum, lijkt steeds minder van belang. In dit artikel hebben we al eerder geschreven over het belang en de mogelijkheden van een fotoalbum. Er werden vroeger wel trouwalbums gemaakt, maar zeker voor de tijd van de digitale camera was dit een lastig en prijzig proces. Er werden slechts enkele foto’s daadwerkelijk geprint aan de hand van de negatieven. Foto’s die in dit trouwalbum kwamen, waren vaak de enige foto’s van de bruiloft die werden bewaard.

Dankzij digitale fotografie kunnen we nu alle foto’s gemakkelijk opslaan en ook heel makkelijk delen met anderen (denk maar aan versturen via je telefoon of delen via social media). Sinds we allemaal digitaal fotograferen is het ook niet meer gewoon om foto’s uit te printen en er een fotoalbum van te maken. We beginnen daarom met de redenen om wél te kiezen voor een fysiek trouwalbum.

1 | Back-up

Digitale foto’s worden opgeslagen op een harde schijf, dan wel een harde schijf van een computer, dan wel een harde schijf van een smartphone. Waar men soms vergeet rekening mee te houden, is dat het altijd mogelijk is dat de harde schijf defect raakt. Een harde schijf kan simpelweg kapot gaan door ouderdom. Heb je geluk, dan kan je de harde schijf nog herstellen, maar het is gebleken dat dit met de nieuwe harde schijven steeds moeilijker en duurder is geworden. Heb je heel veel geluk, dan heb je niet alleen een back-up op de harde schijf die kapot is gegaan, maar heb je een extra back-up op een andere harde schijf. Het nadeel hiervan is dat in de tijd waarin technologie zich nog sneller lijkt te ontwikkelen dan voorheen, je niet zeker bent dat je de informatie die je nu op een harde schijf hebt staan op den duur ook nog kunt gebruiken. De diskettes die we vroeger gebruikten om informatie op te slaan, kunnen op de meeste plekken al niet meer worden gelezen.

Een fysiek trouwalbum kan ook kapot gaan, zeker. Ook hier is ouderdom op van toepassing, je kunt het trouwalbum kwijtraken of je hebt pech en het trouwalbum beschadigt door bijvoorbeeld brand of waterschade.

2 | Vertel een verhaal

Een goede fotograaf zal jullie trouwalbum zo ontwerpen dat het album een verhaal vertelt. Het vertelt het verhaal van de eerste minuut (tijdens de voorbereidingen bijvoorbeeld) tot de laatste minuut (en dat is vaak niet het ja-woord, maar ook het feest erna). Het enige wat jij hoeft te doen als je door het boek bladert, is de details van je verhaal te vertellen.

3 | Een plek om te herinneren

Ken je dat, dat je ontzettend veel foto’s op je computer of smartphone hebt staan maar ze eigenlijk nooit bekijkt? Juist dat hebben de meesten van ons. Je trouwfoto’s zijn kostbaar en verdienen het daarom ook om regelmatig bekeken te worden. Je zult merken dat door een fysiek album te hebben, je de foto’s gemakkelijker bekijkt of aan andere laat zien. Bijvoorbeeld als je het met iemand hebt over je eigen bruiloft of de bruiloft van een ander. Hoe leuk is het om dan in je eigen trouwalbum te bladeren en je jullie trouwdag kan herinneren en zelfs inspiratie op kunt doen?

4 | Perfect erfstuk

Net werd al benoemd dat er een grote kans is dat door de verdere digitalisering het straks niet meer gemakkelijk is om alle digitale foto’s terug te halen. Een fysiek album kun je overdragen van generatie op generatie. Hoe zag je oma eruit tijdens haar bruiloft en hoe zien eventuele kleinkinderen er straks uit? Niets zo leuk als samen door het trouwalbum te bladeren en zelfs te vergelijken met het trouwalbum van je dierbaren.

Laat je luxe trouwalbum maken door een professionele fotograaf

In theorie kun je zelf ook prima een trouwalbum ontwerpen. Tegenwoordig zijn er vele websites en apps voor waar je gemakkelijk je foto’s kunt uploaden en zelf de lay-out kunt bepalen.

Er zijn toch echt redenen waarom je jullie luxe trouwalbum laat maken door een fotograaf:

1 | Je weet zeker dat je een trouwalbum hebt
Een trouwalbum echt mooi maken, dat kost tijd. Tijd om door alle foto’s heen te spitten. De foto’s misschien nog te bewerken (waar een professionele fotograaf vaak ook net iets betere tools voor heeft), de juiste lay-out te kiezen, de juiste volgorde et cetera. Wil je echt een mooi trouwalbum, dan zul je daar ook echt de tijd voor moeten nemen. Een fotograaf kan dat gemakkelijk voor je uit handen nemen, waardoor jij meer tijd hebt voor andere dingen.

Na de bruiloft zijn er heel veel andere zaken die ook je aandacht vragen en alhoewel veel mensen wel het trouwalbum willen, zijn er weinig mensen die zich er echt toe zetten om het album te maken. Als je het een fotograaf laat doen, weet je zeker dat je over een tijdje echt je fotoalbum in handen kunt houden.

2 | Gaat langer mee
In een professioneel album wordt gebruik gemaakt van ander papier en andere materialen. Deze materialen zijn bedoelt om levenslang mee te gaan. Denk hierbij aan het papier, de inkt en de omslag. Zo wordt er speciaal lichtbestendig papier gebruikt. Hierdoor zal het papier niet gaan krullen en zullen de foto’s dankzij het speciale papier en goede inkt niet vervagen. De afdrukkwaliteit van een professionele druk ligt sowieso al hoger waardoor je foto’s er mooier uitzien.

3 | Vertel het verhaal
Jij kunt zelf je verhaal vertellen, maar je fotograaf is er waarschijnlijk vanaf het eerste moment bij geweest. Een fotograaf heeft perfect inzicht in welke foto’s belangrijk zijn om het verhaal van minuut tot minuut te kunnen vertellen, weet de perfecte volgorde te bedenken en kiest de mooiste foto’s. Onderdeel hiervan is ook de lay-out, eventuele bewerking, mat en glanzend papier enzovoort: veel keuzes die gemaakt moeten worden in het proces om te zorgen dat je verhaal echt gaat spreken.

Conclusie

Je kunt prima zelf een trouwalbum maken, alleen door je trouwalbum door een fotograaf te laten maken heb je vaak een beter resultaat. Bovendien kost het je geen tijd en energie om door alle foto’s te gaan, op zoek naar de meest perfecte foto’s. Ook in de digitale wereld kan een luxe trouwalbum een toevoeging zijn voor jezelf en voor eventuele volgende generaties, vanwege de extra back-up die je hierdoor hebt maar ook doordat je een plek hebt om te herinneren. Laat jij je trouwalbum door een fotograaf ontwerpen? De beste fotograaf voor het maken van een luxe trouwalbum kun je hier vinden.