Een hele generatie die opgroeit zonder fotoalbums?

Mooie foto herinneringen staan tegenwoordig op de telefoon en niet meer in mooie fotoalbums van vroeger.

Ken jij die herinneringen als kind nog?

Vakantiefoto’s maken en na de vakantie de foto’s laten uitdraaien. Herinneringen van vroeger zijn tijdloos! Maar een foto herinnering staat tegenwoordig op de telefoon en niet meer in fotoalbums. Waarom zou je tegenwoordig nog een fotoalbum maken? En hoe maak je eigenlijk een mooi fotoalbum?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn fotoalbums nog lang niet uit! Er zijn zeker mensen die nog steeds fotoalbums maken van unieke ervaringen, zoals vakanties. Daarom bespreken we in dit artikel wat het verschil is in fotoalbums (en foto’s) van vroeger en nu, wat er zo leuk kan zijn aan fotoalbums en geven we tips over het maken van een fotoalbum.

Moderne fotoalbums

Vroeger was het maken van een fotoalbum een behoorlijke klus: het uitzoeken van de foto’s (vaak de meest tijdrovende klus) en vervolgens het knippen van de foto’s in leuke vormen. Daarna moesten alle foto’s in het fotoalbum geplakt worden (met van die vervelende plakkertjes waarvan het papiertje zo lastig los te krijgen was) en moest er nog een leuke tekst bijgeschreven worden. Dat is verleden tijd, het maken van een fotoalbum is nog nooit zo gemakkelijk geweest. De fotoalbums van nu zijn dan ook niet meer te vergelijken met de fotoalbums vol vergeelde foto’s van vroeger.

Fotoalbum laten maken

Fotoalbums van nu zijn veelal gedigitaliseerd. Iedere smartphone is tegenwoordig uitgerust met een goede camera, waardoor ook de gewone digitale camera steeds vaker uit beeld verdwijnt. Daarbij moeten we ook niet vergeten dat je met een smartphone gemakkelijker en sneller je foto’s kunt delen op social media. Veel telefoons maken zelfs van verschillende foto’s een eigen fotoalbum, in de vorm van een terugblik bijvoorbeeld. 

Van minutenlang stilzitten voor de perfecte foto, tot één keer klikken en bewerken met filters. En in de tijd dat steeds meer mensen hun foto’s bewaren op hun smartphone, worden er ook steeds minder vaak fotoalbums gemaakt. Ergens is dat natuurlijk niet gek, want gemiddeld gezien maakt iemand ongeveer 20 foto’s per dag. Daar kun je heel veel fotoalbums mee vullen! 

Fotoalbums een waardevolle herinnering

Wat is eigenlijk het nut en de waarde van een fotoalbum? De meeste mensen hebben talloze foto’s op hun telefoon staan, maar doen er niets mee. Nadat het moment is vastgelegd, verdwijnt het moment in de digitale stapel met andere foto’s. Een fotoalbum kan dat probleem oplossen.

#1 Een investering voor de generaties na jou

Er is een aannemelijke kans dat veel foto’s die nu alleen op een smartphone of laptop staan, in de toekomst verloren zullen gaan. Mede doordat ze verdwijnen in de rest van de stapel met foto’s (vergeet niet: gemiddeld 20 foto’s per dag!). Anderzijds doordat er minder waarde gehecht wordt aan gemaakte foto’s. En toch is een foto een momentopname van een herinneringen die je wilt blijven koesteren en misschien zelfs wilt overdragen op generaties na jou.

#2 Je momenten bundelen tot een verhaal

Heb jij ook van die prachtige vakantiefoto’s, die je misschien een aantal keren zult terugkijken waarna ze verdwijnen onder de rest van de foto’s? Eén foto verteld een moment, terwijl een verzameling foto’s een verhaal kan vertellen. Door je foto’s te bundelen in een fotoalbum, kun je de vakantie vanaf het eerste tot het laatste moment beleven en ben jij degene die het verhaal vertelt.

#3 Voor altijd

Natuurlijk, foto’s die je deelt op social media zullen ook op internet blijven staan. Maar de foto’s die vroeger op Hyves geplaatst zijn, zijn nu al niet meer te vinden op Facebook. In de alsmaar ontwikkelende wereld van technologie gaan we razendsnel door allerlei social media apps heen. Daar komt natuurlijk bij dat alles wat op internet staat, door een simpele storing kwijt kan raken.

Uiteraard, ook een fotoboek wat je fysiek print kan verloren gaan. Je kunt hier allerlei redenen voor bedenken, zoals een brand in huis of simpelweg een fotoboek kwijtraken in een verhuizing. Toch lijkt die kans kleiner te zijn.

#4 De beleving

Ben je een lezer? Dan herken je misschien het gevoel dat je liever een fysiek boek leest dan een boek op een e-reader. De geur van de bladzijden, het gewicht van het boek in je handen en het gevoel van de bladzijden onder je vingers doet iets met de beleving van het lezen. Dit is hetzelfde voor een fotoalbum! Het letterlijk doorbladeren van een fotoalbum, zorgt ervoor dat de beleving aan de herinneringen sterker is dan het scrollen door foto’s op een mobiel of op een laptop.

Aan de slag met je fotoalbum

Een fotoalbum maken is helemaal niet moeilijk. Een fotoalbum maak je in slechts drie stappen.

Stap 1

Wil je een eerste stap maken, zet je foto’s dan op je computer indien je dit nog niet hebt gedaan. Zoek nu de foto’s goed uit. Verwijder alle foto’s die niet mooi of vaag zijn. Grote kans dat je veel foto’s op je telefoon hebt staan waarvan jij je nu afvraagt waarom je die foto toen hebt gemaakt.

Stap 2

De tweede stap is het sorteren van de foto’s. Vaak geen gemakkelijke klus! Je moet immers door ontzettend veel foto’s gaan, maar het loont wel. Aan het eind van de rit kun je als je herinneringen wilt opdoen simpelweg het mapje met vakantiefoto’s aanklikken en een ‘trip down memory lane’ maken. Voorbeelden van mapjes die je kunt maken zijn bijvoorbeeld dagjes uit, verschillende mapjes van vakanties, speciale dagen en een mapje met huisdieren.

Stap 3

Deze stap is misschien wel de leukste stap, want nu kan het echte werk beginnen. Je kunt nu twee dingen doen met alle georganiseerde foto’s in de mapjes. In deze digitale wereld is er natuurlijk ook sprake van het maken van digitale fotoalbums. Er zijn meerdere (online) apps voor om zelf een fotoalbum in elkaar te zetten. In veel van die fotoprogramma’s zitten ook filters en kun je spelen met de kleuren van je foto’s. Je kiest eenvoudig een indeling: hoeveel foto’s wil je op één pagina en in welke vorm? Foto’s kun je zelf uploaden en jij bepaalt waar welke foto komt te staan. Indien nodig kun je meer pagina’s aan het fotoboek toevoegen. Wanneer je alle foto’s hebt verwerkt, sla je het fotoalbum op.

De laatste stap is het laten afdrukken van je fotoalbum. Binnen een aantal dagen heb je een prachtig fotoalbum in huis, waar je nostalgisch in kunt bladeren als je herinneringen wilt opdoen.

Conclusie

In tegenstelling tot wat misschien gedacht wordt, zijn fotoalbums niet uit. Wel hebben ze tegenwoordig een andere vorm. Je kunt eenvoudig zelf een fotoalbum maken, maar kunt hiervoor ook hulp inschakelen van een professionele fotograaf. Een professionele fotograaf kan prachtige foto’s maken en deze vervolgens voor je bewerken en bundelen tot een mooi fotoalbum. Welke herinneringen ga jij vastleggen?