Aan de slag met High-Key fotografie

High-Key fotografie is een specifieke fotografie stijl waarbij de foto's voornamelijk wit en hele lichte kleuren bevatten. Hoe minder schaduwen, hoe beter het High-Key effect.

Een High-Key fotograaf maakt gebruik van verlichting en contrast om foto’s te maken die vrijwel geen schaduwen bevatten. In dit artikel gaan we meer uitleggen over wat high-key fotografie precies is en hoe jij het beste aan de slag kunt om de perfecte high-key foto’s te maken.

Wat is high-key fotografie?

High-Key zijn foto’s die vrijwel geen of geen schaduw bevatten en dus heel helder zijn. Deze fotografiestijl heeft vaak een overbelichte achtergrond waardoor de foto het high-key effect krijgt. Let op: bij dit type fotografie draait het niet zo zeer om het overbelichten, maar juist om de juiste hoeveelheid licht (contrastverhouding en lichtverhouding) waardoor de foto geen schaduwen bevat.

Waarvoor wordt high-key fotografie gebruikt?

Schaduwen of donkere foto’s kunnen een wat duister of verdrietig beeld geven (maar ook romantisch bijvoorbeeld), terwijl foto’s met veel licht juist doen denken aan blijdschap, helderheid en een fijne sfeer. Naast een lichte uitstraling, geven high-key foto’s ook een strakke uitstraling.

Door het gebruik van high-key, kiest de fotograaf voor een bepaald effect waardoor er een bepaalde sfeer bij de afbeelding ontstaat. High-key fotografie is geschikt voor foto’s in zwart-wit maar kan ook met lichte kleur. High-key fotografie wordt onder andere vaak gebruikt bij newborn fotografie of trouwfotografie, omdat het een heldere, chique maar ook licht effect geeft.

High-key en low-key fotografie

High-key fotografie is ontstaan uit een must, omdat het eerder nog niet altijd mogelijk was om hoge contrastverhoudingen goed te kunnen weergeven. Daarom werd high-key en low-key (donkere foto’s met zwarte achtergrond) fotografie toegepast. Tegenwoordig is het natuurlijk absoluut geen must meer en daardoor is het verder ontwikkeld tot een bepaalde fotografiestijl.

De perfecte high-key foto’s maken

Om een perfecte high-key foto te maken is er meer nodig dan een overbelichte achtergrond. Naast de belichting moet de hele compositie en de details op de foto kloppen om de foto bijzonder te kunnen maken. Over het algemeen gaat er voor een goede high-key foto voorbereiding aan vooraf, waarbij gelet wordt op de lichtbalans. Soms is het voldoende om een bestaande foto helderder te maken en/of te overbelichten.

Verlichting en achtergrond

Maak gebruik van natuurlijk licht van buiten als dit mogelijk is. Het nadeel aan het gebruik van natuurlijk licht is dat je er geen invloed op uit kunt oefenen, in tegenstelling tot kunstlicht.

Kies voor de juiste positionering

Er zijn meerdere lichtbronnen nodig om schaduwen te kunnen verwijderen. Door de lichtbronnen goed te positioneren kun je lichtere kleuren laten vervagen en heldere kleuren juist laten uitspringen. Het is noodzakelijk om gebruik te maken van zacht licht om schaduwen te voorkomen. Het licht moet van opzij of bovenaf worden gepositioneerd, zodat er geen schaduwen op het onderwerp komen. Door gebruik te maken van meerdere lampen kun je ook verschillende tinten licht gebruiken. Je kunt ook een reflector gebruiken. Een hoog contrast kun je voorkomen met een reflector aan de andere kant van de verlichting.

Flitsers

Het is niet noodzakelijk, maar wel mogelijk, om gebruik te maken van de flits van de camera. Je kunt ook losse flitsers gebruiken voor extra belichting.

Vullicht en hoofdverlichting

Als je gebruik maakt van meerdere lichten, zorg dan voor een 1 op 1 ratio tussen invullicht en basisverlichting. Invullicht is het licht wat vanaf de zijkant of juist vanaf de andere kant wordt geschenen om diepte te geven aan het onderwerp, maar schaduwen op te helderen. Achtergrondverlichting kan gebruikt worden om schaduwen op te helderen en om de witte achtergrond nog helderder te maken.

Zorg dus dat de hoofdverlichting van voren en van boven komt en zo het grootste gedeelte van het onderwerp al kan verlichten. De invullichten gebruik je aan de zijkanten of voor de achtergrond.

Camera instellingen

Om de juiste instellingen te krijgen moet je de camera overbelichten. Pas hiervoor belichtingsdriehoek aan. Maak waar mogelijk gebruik van handmatige instellingen. In de automatische modus van de camera kun je kiezen voor de belichtingscompensatiefunctie.

Diafragma

Gebruik een diafragma van f/8 of f/2.8 als je gaat voor een scherp beeld of voor selectieve focus. Maak gebruik van een groot en snel diafragma.

Snelle sluitertijd 

Gebruik een snelle sluitertijd bij een groter diafragma.

ISO

Het is belangrijk om de ISO zo laag mogelijk in te stellen, zo laag als bij jouw camera mogelijk is.

Voordelen van high key fotografie

In principe zijn er weinig voordelen aan high-key fotografie, behalve dat er weinig nabewerking nodig is. Natuurlijk geven high-key beelden ook een fijne en lichte sfeer, wat vooral fijn is bij newborn fotografie en bij trouwfotografie. Buiten dat is high-key fotografie vooral een stijlkeuze. Je kunt bijvoorbeeld kijken bij de beelden van Anne Geddes beroemde newborn fotografie, waar ook (niet altijd) gebruik gemaakt wordt van high-key verlichting.

Tips High-Key fotografie

 

Lichtverspreiding

Maak gebruik van lichtverspreiding. Gebruik zoveel verlichting als mogelijk is en zorg ervoor dat het onderwerp van alle kanten wordt belicht om schaduwen te voorkomen. Meer is meer, te veel verlichting is met high-key fotografie eigenlijk niet mogelijk. Wel is het noodzakelijk om gebruik te maken van zacht licht.

Witte achtergrond

Ga je net oefenen met high-key fotografie, begin dan met wit op wit. Een wit onderwerp/details met een witte achtergrond geeft al een high-key effect, waardoor je minder hoeft te letten op de objecten en je meer kunt focussen op het oefenen met de juiste verlichting. Een wit onderwerp is natuurlijk niet nodig, maar maakt het voor het oefenen wel gemakkelijker. Een witte of lichte achtergrond is wel gebruikelijk.

Onderwerp bij de achtergrond

Blijft het onderwerp dicht op de witte/lichte achtergrond, dan blijft het onderwerp automatisch helder. Des te verder het onderwerp bij de achtergrond vandaan is, des te meer licht er nodig is.

High-key portretfotografie

Het is ook mogelijk om high-key portretfotografie te maken. Hiervoor is niet alleen goede voorbereiding nodig met de juiste lichtbalans. Hiervoor zijn ook extra lichtbronnen nodig, bijvoorbeeld reflectoren of meerdere flitsers. De moeilijkheid bij high-key portretfotografie is dat het gezicht van nature schaduwen geeft op foto’s en dat is dus juist wat je wilt voorkomen bij High-Key fotografie.

Conclusie

High-key fotografie is een bepaalde fotografiestijl waarbij de foto extreem belicht wordt en er sprake is van zeer weinig tot geen schaduwen. Hierdoor heeft de foto een fijne, strakke en lichte sfeer. Om goede high-key foto’s te maken moet je gebruik maken van verschillende soorten verlichting. Zacht licht is noodzakelijk om schaduwen te kunnen voorkomen. Ook is het slim om de instellingen van de camera handmatig in te stellen en te kiezen voor een groot diafragma, een snelle sluitertijd en een lage ISO. High-key fotografie wordt vooral toegepast in newborn fotografie en trouwfotografie, maar is in principe voor elk type fotografie mogelijk.