Newborn fotoshoot

Waar moet je opletten bij een newborn fotoshoot en wat zijn de kosten en mogelijkheden? In dit artikel geven we tips voor een mooie newborn fotoshoot.

Fotoshoot pasgeboren baby

Een fotoshoot van of samen met je pasgeboren baby. Je kindje is ongeveer tot 6 weken een newborn. Juist die eerste tijd laten vastleggen door een ervaren fotograaf is heel waardevol. Met het inhuren van een newborn fotograaf weet je zeker dat je de mooiste foto’s laat maken van jouw baby. Je kindje groeit snel en voor je het weet zijn de eerste weken voorbij, vandaar dat een newborn fotoshoot goed gepland moet worden, en de shoot in één keer perfect moet zijn.

Waarom kiezen voor een newborn shoot?

De tijd vliegt, bijna letterlijk voorbij. Je baby groeit zo ontzettend snel! Kersverse ouder zijn vraagt veel en daardoor gaan bepaalde momenten ook te snel aan je voorbij. Door nu professionele foto’s te laten maken van jouw kindje zal je straks nog vaak terugkijken naar deze foto’s en terugdenken aan de tijd dat je kleintje echt nog maar zó klein was.

Het juiste moment voor een newborn shoot

De meeste newborn shoots worden tot maximaal twee-drie weken na de geboorte gedaan. De voorkeur gaat uit naar de tweede week. Over het algemeen is dit het moment dat de ouders een beetje zijn bijgekomen. De baby is dan nog gemakkelijk gewend om in een foetus houding te liggen en slaapt nog veel. Ook is eventuele geelzucht van een baby dan vrijwel weggetrokken. Als laatste is je baby dan vaak weer wat meer op gewicht dan in de eerste week. Weet je al tijdens je zwangerschap dat je graag een newborn shoot wilt gaan doen, reserveer dan ook meteen de shoot. Twee weken is een heel kort tijdsbestek en als je een favoriete fotograaf hebt, is de kans groot dat deze al meerder reserveringen heeft staan.

Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn de basis bij een newborn fotoshoot. We zullen enkele zaken benoemen waar je rekening mee kunt houden in de voorbereidingen.

Kleding en accessoires
Iedereen doet een newborn shoot anders en dat is helemaal prima! Het is jouw kindje en jij bepaalt wat voor jou het beste werkt. In veel newborn shoots zijn de baby’s naakt, maar als dit niet passend voelt, kun je natuurlijk ook leuke kleding gebruiken. Ook zijn er leuke kleine accessoires die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan vleugeltjes, bloemen, hoedjes en stropdasjes. Als je een newborn shoot in een studio laat doen, kun je daar ook nog gebruik maken van grotere accessoires zoals bepaalde meubelen (denk bijvoorbeeld aan kisten en manden). Wat ook goed werkt zijn kleedjes en (nep)bontjes in verschillende kleuren waar je baby op kan liggen. Uiteraard is het ook mogelijk om accessoires, kleding en kleedjes te gebruiken wat voor jou een extra betekenis heeft. Bijvoorbeeld iets wat een eventuele broer of zus heeft gedragen of iets wat is gemaakt door jezelf of je naasten.

De juiste kleuren
Over het algemeen wordt er gekozen voor neutrale kleuren. Op deze manier zorg je ervoor dat je baby daadwerkelijk het object is van de foto en het meest opvalt. Wel kun je ervoor kiezen om bepaalde accessoires te gebruiken met kleur, zodat deze extra opvallen in de foto. Als je zelf graag kleur wilt toevoegen (bijvoorbeeld omdat het gehaakte kleedje wel een kleurenpatroon heeft) is dit natuurlijk ook mogelijk.

Wil je graag zelf ook op de foto met je newborn? Vergeet dan ook niet om ook in je eigen outfit rekening te houden met de juiste kleuren en accessoires. Je wilt alsnog dat ook als je samen op de foto gaat, jullie het object van belangstelling zijn en dit niet wordt verstoort door andere elementen zoals te grote sieraden.

Temperatuur
Om een succesvolle newborn shoot te doen, wil je waar mogelijk de omstandigheden kloppend maken. Voor baby’s is een juiste temperatuur daarin heel belangrijk. Een baby kan zelf de lichaamstemperatuur niet altijd reguleren. Zeker wanneer je er voor kiest om met zo min mogelijk kleding te werken, is het belangrijk om te zorgen dat de omgevingstemperatuur lekker warm is. Ga je naar een studio? Check dan bij de fotograaf af of de fotograaf daar rekening mee heeft gehouden.

Voeding
Zorg er ook voor dat je baby gevoed is en indien mogelijk genoeg slaap heeft gehad. Een blije baby geeft mooiere foto’s!

Oppas
Heb je nog meer kinderen? Je kunt natuurlijk je andere kinderen onderdeel laten uitmaken van de foto’s. Draait de shoot echt om de newborn, dan is het vaak beter om ervoor te zorgen dat de andere kinderen niet mee/thuis zijn. Je hebt dan je handen helemaal vrij voor de fotoshoot met jouw kindje en ook als je eventueel zelf nog op de foto gaat met jouw baby.

Rustige locatie
Ga je niet naar een studio, kies dan voor een rustige locatie.

Voorkom afdrukken
Bepaalde kledingstukken kunnen afdrukken geven op de huid van de baby. Wil je liever niet dat dit zichtbaar is op de foto, dan is het belangrijk om ruim voor de shoot deze kledingstukken niet meer aan te doen.

De beschikbare tijd
Voorkom tijdsdruk. Kies een dag en moment dat je ruim de tijd hebt. Je kunt dan zelf rustig voorbereidingen treffen, maar kunt ook na de shoot rustig bijkomen. Vraag ook om voldoende tijd tijdens de shoot zelf en vraag toch zeker om twee uur tijd voor de shoot zelf.

Neem voldoende spullen mee
Vergeet niet om voldoende spullen klaar te hebben staan zoals voeding, luiers, schoonmaakdoekjes en eventuele reservekleding. Niets is zo vervelend dan dat je niet verder kunt met de fotoshoot omdat je bepaalde spullen niet bij de hand hebt. Het is een baby en ongelukjes gebeuren. Daar is niets ergs aan, maar het is fijn als je het kunt opruimen en snel daarna verder kan met de fotoshoot.

Waarom kiezen voor een professionele fotograaf?

Professionele foto’s zien er écht anders uit dan wanneer je dit zelf doet. Een professionele fotograaf heeft meer kennis en ervaring met bijvoorbeeld lichtinval, schaduwen en bepaalde poses. Sommige poses zien en voelen onnatuurlijk, maar geven juist op de foto’s een prachtig effect. Ook heb je de mogelijkheid om zelf ook op de foto te gaan met je baby wanneer je kiest voor een professionele fotograaf.

Spreek verwachtingen uit

Overleg met de fotograaf over je eigen verwachtingen en de verwachtingen van de fotograaf. Spreek bijvoorbeeld uit dat je ook graag een aantal foto’s wilt met jezelf erbij (of juist niet). Laat ook weten wat bij je past in het gebruik van accessoires en kleding. Sommige fotografen willen bepaalde houdingen van een baby, omdat dit het meest perfecte resultaat geeft. Als jij dit liever niet hebt (niet al deze houdingen zijn natuurlijk), geef dit dan ook duidelijk aan.

Conclusie

Het tijdsbestek voor het perfecte moment voor een newborn shoot is maar heel kort. Tijdens een newborn shoot zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden, zoals kleding, accessoires, wel of niet samen met je baby op de foto gaan en omstandigheden zoals de temperatuur en locatie. Een professionele fotograaf heeft waarschijnlijk meer kennis over onder andere lichtinval en schaduwen, waardoor professionele foto’s een ander effect geven dan wanneer je zelf foto’s gaat maken. Spreek verwachtingen naar elkaar uit: wat zijn je eigen verwachtingen en wat zijn de verwachtingen van de fotograaf? Ga jij ook een newborn shoot plannen? Plaats je opdracht eenvoudig hier of bekijk de informatie van gespecialiseerde fotografen in je omgeving.