Trouwfoto’s in de regen met slecht weer op jullie herfst bruiloft

Trouwfoto's in de regen met slecht weer op jullie herfst bruiloft

Hoe zorg je er nu voor dat ook bij slecht weer jullie samen met de fotograaf de mooiste trouwfoto's laten maken.

Slecht weer op je bruiloft?

Als je gaat trouwen in de herfst, dan bestaat de kans dat het gaat regenen op jullie trouwdag. Je wilt natuurlijk prachtige trouwfoto’s laten maken, kan dat ook als het regent? In dit artikel geven we tips voor prachtige trouwfoto’s tijdens jullie herfst bruiloft.

Tips en ideeën wat je zowel als bruidspaar en als fotograaf kan doen om toch te zorgen voor de mooiste trouwfoto’s, ook bij slecht weer. We bespreken:

  • De locatie
  • De tijdsplanning
  • Materialen
  • Communicatie

Trouwen in de herfst

Zeker als je gaat trouwen in de herst in Nederland: niets is zo verraderlijk als het weer. Je zult dan ook niet de eerste zijn, die alles heeft voorbereid en afgestemd op slecht weer en dat het op de dag zelf toch nog opklaart en een lekker zonnetje heeft tijdens de fotoshoot. Daarentegen is het wel fijn om rekening te houden met het feit dat het slecht weer kan zijn, dit geeft ook rust op de dag zelf.

Wat kunnen jullie als bruidspaar doen als er regen wordt verwacht?

Mogelijkheden met locaties
Zorg voor verschillende fotolocaties en fotomomenten op de dag. Bijvoorbeeld een mooie binnenlocatie of een mooie overdekte buitenlocatie waar je foto’s kunt maken en geen last zult hebben van regen of slecht weer. Wel is het dan verstandig om er rekening mee te houden dat foto’s waar gebruik gemaakt kan worden van daglicht vaak anders overkomen dan foto’s met flits. Kies dus voor een ruimte met veel en grote ramen, waardoor je mooi  en natuurlijk daglicht hebt tijdens de fotoshoot.

Voor een overdekte buitenlocatie, kun je denken aan plekken zoals een veranda of een grote tent. Ook onder een brug, gebouw of een grote boom kun je mooie out of the box en unieke trouwfoto’s laten maken.

Flexibele tijd
Een bruiloft plannen is zeker niet makkelijk en je zit vaak vast aan een strak tijdschema. Daarom kan het lastig zijn om rekening te houden met het weer als het gaat om het maken van trouwfoto’s. Probeer waar mogelijk om extra tijd in te plannen voor jullie fotomomenten. Je kunt dan beter rekening houden met het weer en tussen de buien door een perfect moment vinden voor jullie trouwfoto’s.

Materialen
Niet bang voor een beetje regen? Zorg dan voor een setje doorzichtige paraplu’s. De regen zal dan op jullie foto’s zichtbaar zijn en er is kans dat je zelf ook toch wat nat wordt, maar een fotoshoot met doorzichtige paraplu doet niets af aan jullie trouwreportage. Daarnaast kun je met doorzichtige paraplu’s ook juist net wat extra’s geven aan de foto’s en herinnering aan jullie trouwdag. Foto’s met natuurlijk licht, ook in de regen buiten, zullen toch net een andere sfeer en afwisseling in jullie trouwreportage geven dan alleen foto’s binnen laten maken. Kun je geen doorzichtige paraplu’s vinden? Dan kan een witte paraplu of juiste een paraplu in een felle kleur met een effen patroon ook voor unieke look zorgen.

Communicatie
Ben je nog druk bezig met het plannen van je bruiloft en het zoeken van de perfecte locatie, laat je dan goed informeren over de mogelijkheden. Het kan zijn dat een locatie meerdere bruiloften op één dag heeft. Als het dan toch regent, hebben je gasten dan wel een droog plekje en is er een mogelijkheid om op een andere plek of ruimte foto’s te maken? Het kan ook goed zijn dat er op de locatie zelf materiaal beschikbaar is, zoals tenten, parasols of paraplu’s.

Last but not least: Je kunt veel dingen organiseren en plannen, maar het weer is natuurlijk niet te controleren. Probeer het dan ook op je trouwdag zelf los te laten en zelfs te omarmen. Sta jij stralend op de trouwfoto’s, dan maakt het niet uit of het wel of niet regent! En, niet te vergeten: het is jullie trouwdag! Genieten en ontspannen is het sleutelwoord voor een mooie fotoshoot.

Wat kan je als fotograaf doen als het regent tijdens de fotoshoot?

Locatie
Zorg als fotograaf dat je goed op de hoogte bent hoe de trouwlocatie eruit ziet. Je kunt je van tevoren al oriënteren door de locatie te bezoeken of foto’s te bekijken op de website van de locatie. Als het gaat regenen op de trouwdag, weet jij al welke plekken en ruimtes wel en niet geschikt zijn om het daglicht zo optimaal mogelijk te gebruiken. Voorbeelden zijn binnen locaties met veel ramen, een overdekte luifel zoals een veranda.

Communicatie en overleg met het bruidspaar
Verwacht je dat het gaat regenen? Dan is het goed om de verwachtingen met het bruidspaar te bespreken. Je weet als fotograaf, maar ook voor het bruidspaar waar jullie aan toe zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van mooie trouwfoto’s als gaat regenen, maar moet je dit op de dag zelf nog bespreken dan zit je met een gestrest bruidspaar. Hier zit geen van de partijen op te wachten, neem hierin als fotograaf het voortouw en laat jouw ervaring en voorbereiding het bruidspaar geruststellen. Zorg eventueel zelf ook voor extra materialen, of overleg duidelijk van te voren wat je nodig hebt. Uiteindelijk is het de trouwdag van het bruidspaar en wil jij als fotograaf weten wat bij hun past.

Als een bruidspaar veel geïnvesteerd heeft in de prachtige look van hun outfit, dan kan het vervelend zijn als de fotograaf verwacht dat ze door de regen naar een fotolocatie gaan lopen (ook met paraplu). Daarentegen zijn er ook bruidsparen die juist kiezen voor een bepaalde locatie voor het maken van de perfecte foto’s. Deze bruidsparen zouden het misschien helemaal niet erg vinden om een beetje nat of vies te worden als dit zorgt voor de beste kwaliteit foto’s op de perfecte locatie. Alleen door dit te bespreken weet je het, en liever ruim op tijd zodat je nog voldoende tijd hebt om dingen te plannen en bij te stellen.

Omarm ook als fotograaf de regen. Is de bruiloft bijna voorbij en zal het bruidspaar het niet vervelend vinden om hun outfit nat te maken? Ga dan voor een explosief einde door foto’s te maken in de stromende regen. Dit is misschien wel een onderschat fotomoment! Net als in de films, helemaal doorweekt maar gelukkig met elkaar in de regen. Wat dacht je van The Notebook of Breakfast at Tiffany’s?

Op de hoogte zijn van het tijdsschema
Blijf op de hoogte van hoe de dag eruit ziet. Je weet dan ook op welk moment je waar bent en wat dit betekent voor qua weer en daglicht. Ook is het goed om te weten wat er zal gebeuren als het bijvoorbeeld gaat regenen terwijl er gepland is de ceremonie in de tuin te doen. Is er een back-up plan zoals een schuur of tent? Dan weet je ook dat daar het licht anders zal zijn en kun je daar rekening mee houden.

Materialen
Zeker niet onbelangrijk is het droog houden van je fotoapparatuur. Je wilt niet dat het maken van de perfecte foto ten koste gaat van je eigen apparatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een camera hoes of iets waarmee je droog blijft als fotograaf. Je hebt speciale hoezen die je camera en je lens beschermen en zorgen ervoor dat deze droog zullen blijven.

Conclusie

Zowel als fotograaf als het bruidspaar hoop je natuurlijk op een zonnige en droge dag om mooie trouwfoto’s te maken. Helaas is dit lang niet altijd zo. Daarom is het goed om rekening te houden met slecht weer en regen. Zowel de fotograaf als het bruidspaar kunnen zich hier goed op voorbereiden. Het informeren bij de trouwlocatie, met materialen je outfit en apparatuur beschermen en ook in de tijdsplanning rekening houden met slecht weer. Al met al blijft het belangrijkste om goed met elkaar te communiceren en de verwachtingen en scenario’s met elkaar te bespreken. Zo zorgen jullie samen voor stralende foto’s bij zon of bij regen.