Tips voor het vinden van freelance fotografie opdrachten

Hoe kom jij als freelance fotograaf aan mooie opdrachten die bij jou passen? Opdrachten waar je blij van wordt.

Opdrachten die bij je passen

Als freelance fotograaf bepaal je zelf je tarieven en kun je geheel flexibel je werkzaamheden uitvoeren. Maar hoe kom je aan de juiste opdrachten? In dit artikel bespreken we hoe je als freelance fotograaf zowel eenmalige opdrachten als langdurige samenwerkingen met opdrachtgevers aan kunt gaan.

Vind nieuwe klanten, die echt bij jou als fotograaf en jouw fotografie stijl passen

Freelance opdrachten voor Fotografen

Opzoek naar werk?

Voorbereidingen treffen

Bepalen van je tarief

Heel belangrijk is duidelijkheid over je tarieven. Het is altijd lastig om een passend tarief te bepalen. Een tarief waarbij je niet jezelf uit de markt prijst maar pas op dat je ook niet te weinig betaald krijgt voor je diensten. Een tarief omvat niet alleen de fotoshoot zelf, maar ook de nabewerking en voorbereiding. De hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan het nabewerken van foto’s, kan afhankelijk zijn van het aantal foto’s wat gemaakt is. Indien je net start als professionele fotograaf, kan het helpend zijn om een portfolio op te bouwen. Dit kun je doen door kortingsacties aan te bieden of zelfs gratis fotoshoots om meer naamsbekendheid te creëren. Om een tarief te bepalen kun je op internet verschillende prijzen vergelijken. Wees ook niet bang om je tarief aan te passen. Wellicht kun je starten met een lager tarief wanneer je naamsbekendheid probeert te krijgen en wanneer je nog iets minder ervaring hebt. Het is niet erg om gedurende de tijd je tarieven te verhogen op basis van het feit dat je simpelweg steeds meer ervaring opdoet.

Social media

Social media is niet alleen handig om meer naamsbekendheid te creëren, je kunt er ook freelance fotografie opdrachten vinden. Daar zullen we hieronder meer over vertellen. Wat betreft de naamsbekendheid kun je al snel je netwerk vergroten door regelmatig foto’s te delen. Het is ook niet erg om jezelf weer onder de aandacht te brengen met oude foto’s die toen populair waren, mits je dit niet continu doet.

Portfolio

Een portfolio met enkele van je meest unieke foto’s zijn van belang om te kunnen laten zien wat je in huis hebt. Een portfolio laat zien waar je in gespecialiseerd bent en wat jou uniek maakt als fotograaf.

Sterke website

Op je website kun je je portfolio plaatsen. Een website is kort en krachtig: het geeft zodanig veel informatie dat mensen geïnteresseerd zijn en verder klikken door je website. Te veel tekst op de homepagina zal mensen sneller afleiden. Bezoekers van jouw website hebben geen zin om lange lappen tekst te lezen als ze op zoek zijn naar een fotograaf. Vergeet ook niet om op je website linkjes naar je social media accounts te plaatsen.

Nieuwe opdrachten vinden

Nu je een goede basis hebt (heldere tarieven, zichtbaarheid op social media, een onderscheidend portfolio en duidelijke website), kun je aan de slag met het zoeken naar passende opdrachten.

Branche specifieke websites

Er zijn verschillende vacaturesites die gespecialiseerd zijn op fotografie en andere creatieve beroepen. Over het algemeen worden hier opdrachten geplaatst waar je als fotograaf op kunt reageren. Ook is het vaak mogelijk om op deze sites iets over jezelf te plaatsen. Op deze manier kunnen ook mensen die (nog) geen opdracht hebben geplaatst wel iets over je lezen en eventueel contact met je zoeken. Naast het voordeel dat je er iets over jezelf kwijt kunt en je gemakkelijk kunt reageren op opdrachten, is het voordeel dat je niet door opdrachten heen hoeft te scrollen die niet op jou van toepassing zijn. Uiteraard past niet elke freelance fotografie opdracht bij je (wellicht is het niet je specialisme of is het niet haalbaar met de afstanden/reistijden), maar je hoeft niet door opdrachten te bladeren die niets te maken hebben met creatieve beroepen zoals fotografie.

Freelance vacaturesites

Op deze websites worden allerlei opdrachten geplaatst. Net als bij branche specifieke vacaturesites kun je hier vaak ook iets over jezelf plaatsen. Het voordeel aan deze websites is dat het veel breder bezocht wordt. Het nadeel is direct dat er ook opdrachten voorbij komen die niets met fotografie te maken hebben, waardoor het soms meer zoekwerk is dan een branche specifieke vacaturesite.

Online

Zoals hierboven al benoemd is, is social media niet alleen goed om meer naamsbekendheid te creëren. Via social media kun je op de hoogte blijven van de laatste trends, in contact komen met andere fotografen en zelfs je netwerk van klanten uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan het visuele Pinterest of Instagram, het zakelijk gerichte LinkedIn (waar je ook rechtstreeks op vragen/opdrachten kunt reageren) of Facebook (waar je lid kunt worden van verschillende groepen).

Evenementen

Op fotografie evenementen kun je goed netwerken en zo ook freelance opdrachten vinden. Het is dan belangrijk dat je een sterk portfolio meeneemt en dat je beschikt over een goede pitch. Wat maakt jou uniek? Waarom zou een opdrachtgever voor jou kiezen en niet voor de fotograaf naast je? Het is van belang om op te vallen in het grote aanbod van fotografen. Evenementen zijn daarnaast ook een goede basis om je netwerk met andere fotografen uit te breiden.

Netwerken met andere fotografen

Wees niet bang om contacten te leggen met andere fotografen. Je kunt vaak iets van elkaar leren en elkaar van tips en feedback voorzien. Daarnaast kun je ook iets voor elkaar betekenen wat betreft freelance opdrachten. Wellicht krijgt een andere professionele fotograaf een aanvraag voor twee opdrachten op dezelfde dag. Hoe fijn is het als deze fotograaf jou dan weet te vinden en de opdrachtgever naar jou door kan doorzetten?

 

Proactief zijn

Wees proactief! Weet je zeker dat je voor een bepaald bedrijf, krant et cetera wilt werken, ga er dan voor! Je kunt een open sollicitatie sturen waarin je niet alleen je contactgegevens, maar ook een link stuurt naar je website en portfolio.

Freelance opdrachten

Conclusie

Er zijn verschillende mogelijkheden om op zoek te gaan naar freelance fotografie opdrachten. Je kunt evenementen bezoeken, maar kunt ook opdrachten zoeken op freelance vacaturesites of branche specifieke vacaturesites. Goede voorbereidingen zijn hiervoor van belang: zorg voor een goed portfolio, een sterke website en een knallende pitch waarin je laat zien dat jouw foto’s uniek zijn en mensen voor jou moeten kiezen. Op fotografen.nl kun je iets over jezelf delen. Opdrachtgevers kunnen je vinden op basis van vakgebied en locatie. Ook is het mogelijk om te reageren op opdrachten. Snel je nieuwe freelance opdracht vinden doe je hier.