Meerwaarde van een RDW erkende fotograaf

Er zijn in Nederland verschillende fotografen en winkels die werken als door RDW erkend fotograaf. Waar moet je als fotograaf aan voldoen?

RDW erkend

Een RDW erkende fotograaf kan en mag foto’s maken die geschikt zijn voor het digitaal verlengen van het rijbewijs. Hier lees je meer over wat een RDW erkende fotograaf is en waar je op kunt letten bij het zoeken naar een RDW erkende fotograaf.

Fotograaf erkend door RDW

Wat is een RDW erkend fotograaf? Een erkende RDW fotograaf voldoet aan de gestelde eisen op gebied van kwaliteit en veiligheid. De locatiewijzer van de RDW laat elke erkende fotograaf in Nederland zien. Een erkende fotograaf heeft hiervoor een speciale sticker waaraan je dit kunt herkennen. Ook is het mogelijk om via de website van de RDW een overzicht te bekijken per gemeente met welke fotografen en pasfoto locaties erkend zijn door de RDW. Je kunt zelfs zoeken aan de hand van je postcode.

Online aanvragen van je rijbewijs

In 2018 is er bij enkele gemeenten een proef gestart met het digitaal verlengen van het rijbewijs. Sinds mei 2022 is het in bijna elke gemeente mogelijk om je rijbewijs digitaal te verlengen. Na de aanvraag haal je het rijbewijs weer op bij het gemeentehuis. Het digitaal verlengen van je rijbewijs is alleen toegestaan met erkende foto’s. Daarom heb je om je rijbewijs online te verlengen een pasfoto nodig die gemaakt is door een RDW erkende fotograaf of pasfoto winkel. Goed om te weten: als je voor de eerste keer een rijbewijs gaat aanvragen is het niet mogelijk om dit online te doen. De kosten voor het digitaal aanvragen van het rijbewijs zijn iets lager.

Hoe doet de fotograaf de aanvraag voor mijn rijbewijs?

Een erkende RDW fotograaf verstuurt de gemaakte foto met handtekening via een speciaal systeem beveiligd door naar de RDW, waarna je zelf een email krijgt ter bevestiging van de aanvraag en ook direct te horen krijgt of de foto geschikt is voor de online aanvraag. Naast de foto verzend de fotograaf je handtekening en rijbewijsnummer, wat allemaal gecontroleerd wordt door de RDW en vervolgens gebruikt wordt voor het nieuwe rijbewijs. Naast het digitale exemplaar heb je ook recht op een afdruk van de gemaakte pasfoto, zodat je altijd nog bij het gemeentehuis de aanvraag kunt doen, mocht dit digitaal niet lukken.

Hoe kan ik als fotograaf erkend worden door de RDW?

Als fotograaf moet je de zogenoemde “erkenning Fotograaf pasfoto rijbewijs” aanvragen. Hiervoor moet je onder andere ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel als fotograaf en een locatie in Nederland hebben. Ook moet je natuurlijk voldoen aan de gestelde eisen van kwaliteit en veiligheid.

Wat zijn de eisen voor het online aanvragen van een rijbewijs?

Naast het verlengen van het rijbewijs is het ook mogelijk om online een categorie-uitbreiding van het rijbewijs aan te vragen. Je moet ingeschreven staan bij het Basisregistratie Personen (BRP), bezitten over een DigiD app en eventueel een eigen verklaring voor een medische keuring.

Conclusie

Een erkende RDW fotograaf mag foto’s maken voor het online aanvragen van de verlenging of categorie-wijziging van het rijbewijs. De fotograaf stuurt hiervoor de foto met handtekening en aanvullende gegevens via een beveiligd systeem door naar de RDW. De klant krijgt via de email een bevestiging van de aanvraag en krijgt daarin ook bericht of de foto goedgekeurd is voor een online aanvraag. Een erkende RDW fotograaf moet aan een aantal eisen voldoen op het gebied van kwaliteit en veiligheid en kan een erkenning aanvragen via de Pasfoto-Organisatie.