Ontdek de wereld vanuit een nieuw perspectief: Dronefotografie

Dronefotografie is steeds populairder. Als drone fotograaf zie jij de wereld vanuit een heel ander perspectief.

Drone fotograaf worden

Je specialiseren als fotograaf binnen de dronefotografie is niet zo eenvoudig. Er komt veel bij kijken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we tips om aan de slag te gaan met dronefotografie. Wil jij je specialiseren als drone fotograaf?

Wat is dronefotografie?

Dronefotografie is letterlijk het maken van foto’s met een drone. Je bekijkt de wereld dus vanuit de lucht. Als je aan de slag gaat met dronefotografie is het niet alleen belangrijk om goed te kunnen fotograferen, maar je moet natuurlijk ook goed met een drone kunnen vliegen en verstand hebben van de verschillende materialen die je nodig hebt om aan de slag te kunnen als drone fotograaf.

Dit heb je nodig om drone fotograaf te worden

Afhankelijk van je wensen en eisen kun je een kant-en-klare drone kopen waarmee je direct foto’s kunt maken. Het is ook mogelijk om de verschillende onderdelen los te kopen en zo zelf de uitrusting te creëren die het beste bij jou past.

Een drone

Allereerst is het natuurlijk van belang om een goede drone aan te schaffen. Een drone kan heen en weer vliegen op grote hoogte en kan ook stil blijven hangen. Wil je echt goede foto’s maken, dan is het verstandig om te investeren in een goede drone. Er zijn drones die alleen geschikt zijn voor binnen, maar er zijn ook verschillende soorten drones voor buiten te verkrijgen. Hierin is er ook een groot verschil in kwaliteit: van eenvoudig gebruik tot professioneel gebruik. Een professionele drone heeft een langere vliegtijd en kan over het algemeen beter omgaan met wind, waardoor je in meer weersomstandigheden foto’s kunt blijven maken. Een goedkopere drone van licht plastic kan bijvoorbeeld alleen worden gebruikt wanneer het windstil is. Let op: bij het aanschaffen van een drone is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht van de camera en een eventuele gimbal.

Gimbal

Een zogenoemde gimbal is een soort stabilisator en frame. Dankzij een gimbal worden trillingen gecorrigeerd. Het ontwerp is zo ontwikkeld dat het een camera horizontaal kan dragen. Dit betekent dus dat een gimbal een stabiliserende functie heeft waardoor de camera recht blijft terwijl de drone beweegt. Een gimbal kies je op basis van je camera. De juiste gimbal kan namelijk het gewicht en het formaat van je camera goed dragen.

Camera

Minstens net zo belangrijk als de drone is een camera als je aan de slag gaat met dronefotografie. Zoals hierboven al is benoemd, is het mogelijk om drones te kopen met een geïntegreerde camera. In dit geval is het dus niet nodig om een aparte camera te gebruiken/aan te schaffen. Het nadeel van een geïntegreerde camera is dat de kwaliteit van de foto’s een stuk lager zal zijn.

Afhankelijk van het gewicht dat de drone kan dragen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een compacte camera, een hoogwaardige camera of een actiecamera. Over het algemeen hebben fotografen vrij zware camera’s. Het is dus goed om er rekening mee te houden dat een huidige camera wellicht te zwaar is voor de drone.

FPV bril

Een zogenoemde FPV-bril staat voor ‘First Person View’. Met behulp van een speciale bril waar de beelden naar worden gestuurd, krijg je de beelden te zien die de drone ook ziet (het lijkt dus alsof je in/op de drone zit). Met behulp van deze bril kun je dus nog beter zien waar je prachtige foto’s kunt maken en krijg je dus een nog beter resultaat. Het is ook mogelijk om op zoek te gaan naar een set, waarbij de FPV-bril automatisch wordt geleverd bij de drone.

Accessories

Als je prettig gebruik wilt maken van je drone en camera, is het natuurlijk altijd slim om je uit te rusten met accessoires. Denk hierbij aan extra batterijen/accu’s en eventueel extra onderdelen voor je drone.

Laat je inspireren


Let op de No-Fly zones

Het is niet toegestaan om overal met een drone te vliegen. De zogenoemde No-Fly zones zijn verboden voor drones. Ook mag je met een drone tot een maximale hoogte van 120 meter vliegen.

Officiële no-fly zones

Tips

1 Vlieg eerst!

Leer eerst goed vliegen met je drone voordat je een camera gaat gebruiken. Er zijn verschillende factoren, zoals gewicht en wind, beïnvloeden hoe een drone vliegt. Het is zelfs mogelijk om dronelessen te nemen.

2 Raak bekend met de instellingen

Afhankelijk van het type drone dat je hebt, zijn er verschillende instellingen mogelijk. Daarom is het goed om eerst goed vertrouwd te raken met de verschillende instellingen en bedieningsmogelijkheden die de drone heeft.

Het maken van perfecte dronebeelden

Wat is de focus van je onderwerp

Weet je al wat je graag wilt fotograferen? Je kunt hiervoor onder andere google maps gebruiken, om te onderzoeken waar bepaalde gebouwen of natuurgebieden zijn welke wellicht interessant zijn om te fotograferen. Hierbij is het onderzoeken van de locatie niet alleen voor het onderwerp van belang, maar ook zodat je weet wat de mogelijkheden zijn met de drone. Let op de dronevoorschriften en de te gebruiken ruimte.

Gebruik van zoom

Het inzoomen van de camera is iets heel gebruikelijks. Echter, zorgen de trillingen van de drone er al snel voor dat de camera zichzelf niet goed scherp kan stellen.

Compositie

Als je al ervaren bent in de fotografie is compositie een bekende term. Het is een stuk lastiger om compositie toe te passen in de lucht, maar de basistechnieken zijn nog steeds van toepassing. Ook tijdens het fotograferen met een drone is het van belang om rekening te houden met texturen (bijvoorbeeld van het landschap), schaduwen voor diepte (maak hiervoor gebruik van het zonlicht), kleuren, patronen en symmetrie. Het is helemaal niet erg om foto’s te bewerken en op deze manier, bijvoorbeeld met behulp van bijsnijden, de compositie te verbeteren.

RAW

Maak gebruik van RAW instellingen. Het is dan makkelijker om foto’s goed te bewerken. Meer weten over de verschillen tussen RAW en JPEG en wanneer je voor welke instelling kiest, lees dan dit artikel.

Lage ISO

Een ISO boven de 100 geeft bij dronecamera’s al snel ruis. Maak je gebruik van je eigen camera, dan hoef je hier natuurlijk minder rekening mee te houden.

Conclusie

Dronefotografie is een speciale vorm van fotografie waarbij met behulp van een drone foto’s vanuit de lucht worden genomen. Er zijn verschillende drones verkrijgbaar, met en zonder geïntegreerde camera. Als jij je wilt specialiseren in dronefotografie is het van belang om eerst gewend te raken met het vliegen met de drone en de instellingen van de drone. Het maken van perfecte luchtfoto’s is niet gemakkelijk en vraagt oefening en geduld. Ook met het maken van foto’s met een drone let je op de compositie van de foto.