Maak je vintage bruiloft compleet met vintage bruidsfotografie

Bezig met de voorbereidingen op jullie vintage bruiloft? Met vintage bruidsfotografie laat je mooie foto's maken in de stijl van jullie dag.

Gekozen voor een vintage bruiloft?

Dan is vintage bruidsfotografie erg leuk. Vintage fotografie is een combinatie tussen elegantie en een opvallende stijl. Steeds meer mensen kiezen voor een vintage thema op hun bruiloft. Als je kiest voor een vintage bruiloft, wil je natuurlijk dat de foto’s hier goed bij passen en kies je voor vintage bruidsfotografie. Kies je voor een vintage trouwreportage, dan is het van belang om goed te overleggen met de fotograaf waar (op welke locaties) en wanneer er foto’s worden gemaakt. 

Wat is vintage fotografie precies?

Vintage fotografie is niet wat veel mensen denken alleen een fotografiestijl die zich kenmerkt door retro en oude stijl. Als fotograaf kan je ook gebruik maken van bepaalde lenzen en apparatuur die vintage zijn. Vintage fotografie kenmerkt zich door het thema en gebruik maken van moderne technologie, waarna de foto’s worden bewerkt om een vintage look te creëren. Vintage foto’s worden gemaakt met lenzen met wijd open diafragma’s. Daarnaast worden de digitale foto’s bewerkt met monochrome effecten om het zo vintage te laten lijken. Vintage fotografie is niet te zien als één specifieke fotografiestijl, het is een perfecte combinatie van sfeer, beeld en omgeving.

Waar let je op bij vintage style?

1 | Locaties
Een geschikte locatie voor een fotoshoot maakt veel verschil in de foto’s zelf. Daarom is het vinden van een perfecte locatie ook voor een vintage bruiloft shoot zo belangrijk.

Vintage foto’s kunnen het beste gemaakt worden op een locatie met een vintage look. Kies bijvoorbeeld voor een kasteel, molen of een boerderij. Ook veel boerderijen hebben nog klassieke elementen in de bouw, zoals houten balken in de woning zelf.

Oude kerken zijn ook een mooie plek voor een echte vintage fotoshoot. De meeste kerken zijn al in vroegere tijden gebouwd. Ondanks latere restauraties zijn er in en rondom kerken veel originele elementen te vinden. Daarnaast geven kerken vaak ook een bepaalde sfeer die goed past bij een vintage fotoshoot.

Er was al gesproken over boerderijen, maar in dezelfde trant zijn natuurlijk ook huizen te vinden die al in de vroegere jaren zijn gebouwd. Ook daar zul je veel klassieke elementen vinden die bijdragen aan de sfeer van je foto. Je kunt het zelf nog meer bepalend maken door extra elementen toe te voegen, zoals klassieke en/of retro meubels.

2 | Accessoires
Om het plaatje compleet te maken kun je eens gaan struinen langs rommelmarkten en kringlopen. Ga op zoek naar antieke objecten zoals antieke kunst of antieke meubels. Dit soort elementen dienen als goede decoratie en geven de foto net dat beetje extra. Doe hiervoor ook veel inspiratie op, bijvoorbeeld bij kringlopen die een etalage hebben.

Als decoratie werd er vroeger gekozen voor linten, luchtige stoffen, bloemen en lampen in pastelkleuren.

3 | Vintage bruidskleding
De kledingkeuze kan echt een groot verschil maken. Wil je volledig voor een vintage shoot gaan, dan kan een zwierige jurk natuurlijk niet ontbreken. Ook kenmerkt vintage zich door de hoeveelheid kant die gebruikt werd. Daarentegen kun je ook kiezen voor een moderne bruiloftsoutfit en juist alleen de locatie en de decoratie laten spreken. De combinatie van de moderne outfit in een vintage plaatje zorgt ook voor unieke foto’s.

Ga je wel voor een vintage kledingstijl, vergeet dit dan niet compleet te maken met een vintage haarstijl (krullen en opgestoken haar was erg populair) en vintage sieraden (parels en stenen, want die glinsterden mooi in het licht van de kaarsen). De haarstijl is ook afhankelijk van het tijdperk. Zo is het rond 1920 in de mode om net, golvend haar te hebben (vaak redelijk kort), terwijl in 1950 het weer populair is om het haar hoog te dragen.

Voor mannen is er gelukkig ook een ruime keuze in vintage bruidskleding. Wil je iets opvallends? Ga dan voor bretels en een vlinderdas.

4 | Vervoer
Vaak zie je dat foto’s met/bij auto’s het goed doen, doordat de rest van de locatie juist naar de achtergrond verdwijnt. Een aantal bruidsfoto’s met een oldtimer mogen eigenlijk niet ontbreken bij een vintage bruiloft.

5 | Kleuren
Vintage heeft een bepaald kleurpatroon. Vintage focust zich vooral op zachte bruintinten en pastelkleuren. Vintage kleuren zijn onder andere: beige, zilver, lichtgroen, goud, lichtblauw, perzik, bordeaux en bruin.

Het bewerken van de foto’s

Een vintage effect kan ook worden behaald door korrel of vignet toe te voegen aan de foto. Bij vignet worden de hoeken donkerder gemaakt. Het woord korrel betekent eigenlijk bepaalde structuren die op het negatief ontstaan. Deze structuren kunnen worden nagebootst met het korrel effect in een fotoshop programma. Een ander woord voor korrel is ruis, ook de term ruis kun je tegenkomen in een fotobewerkingsprogramma. Foto’s kunnen ook worden bewerkt met sepia of zwart/wit om deze vintage te doen lijken.

Niet elke foto heeft bewerking nodig. Zeker niet als je de rest van de stijl al in vintage hebt gedaan (bijvoorbeeld met kleding, locatie en accessoires). Probeer een selectie te maken van foto’s die nog een extra nabewerking krijgen (zoals korrel of vignet). Vergeet ook vooral niet om de originele, onbewerkte foto’s te bewaren. Soms wordt het bestand automatisch opgeslagen over het origineel heen, dus let hier extra goed op. Niets zo zonde als een foto die je toch liever in het origineel wilt, maar die je niet meer terug kunt halen.

Tips

Overdrijf niet
Overdrijf niet te veel in het bewerken van foto’s of in elk detail, maar ook niet in het poseren. Uiteindelijk zijn ongedwongen foto’s de mooiste foto’s. En gelukkig hoeven we in deze tijd ook niet meer minutenlang in dezelfde houding te staan voor één foto, dus neem vooral verschillende poses aan en beweeg tussen elke pose een beetje.

Let op de extra’s
Waar we net aangaven dat het niet draait om de details, gaat het nu wel om het letten op de details. Het gaat niet om de kleine details die allemaal perfect moeten zijn om je vintage trouwfoto’s ook echt een vintage look te geven. Het gaat wel om de details die echt het verschil kunnen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan smartphones op tafel, televisies of bepaalde tv iconen die echt van deze tijd zijn. Deze items horen niet bij vintage en kunnen een vintagefoto verpesten.

Inspiratie

Trouwfotografie ontstond in de negentiende eeuw. Deze antieke foto’s weergeven overigens niet het reële beeld, want de meeste trouwfoto’s werden in fotostudio’s gemaakt. Ook zijn er van de eerste periode weinig trouwfoto’s bekend, omdat bruiloftsfotografie duur was. Pas aan het einde van de jaren 60 werden er ook foto’s gemaakt van het bruidspaar op de ceremonie zelf. Vanaf het einde van de 19e eeuw werd trouwfotografie op de ceremonie gebruikelijk. Bij het zoeken naar echte vintage bruiloftsfoto’s ter inspiratie is het dan ook het meest reëel om te zoeken naar foto’s vanaf het einde van de 19e eeuw. Niet alleen worden er dan ook foto’s op de ceremonie gemaakt, ook is vanaf deze periode fotografie voor meer mensen dan alleen de rijken weggelegd.

Conclusie

Het vintage thema op een bruiloft is in! Om je bruiloft helemaal compleet in vintage style te maken kun je dus ook kiezen voor vintage bruidsfotografie. Zo weet je zeker dat je thema ook in de foto’s op de juiste manier en sfeer naar voren komt. Let bij het plannen van je bruiloft op de locatie, de kleding, de accessoires en het kleurgebruik. Met behulp van een ervaren trouwfotograaf heb jij straks het ultieme trouwalbum met een vintage look.