Je hebt besloten: jij wilt fotomodel worden!

Hoe ga je dit doen? Wat heb je nodig en hoe begin je als fotomodel? Tips om te werken als fotomodel.

Fotomodel worden

Hoe ga je dit doen? Als fotomodel vind je het meeste werk via een castingbureau/modellenbureau. Hiervoor is een goede portfolio map van belang. Er zijn verschillende soorten richtingen en verschillende soorten opdrachten voor fotomodellen. Wat vind je leuk? En wat heb je nodig? Aan welke eisen moet je als beginnend fotomodel voldoen? In dit artikel geven we tips en tricks.

Soorten modellenwerk 

Er zijn verschillende soorten modellen. De meest bekende fotomodellen zijn de mode modellen en de catwalk modellen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook fitness, hand, haar- en oogmodellen. Ook vrij bekend productmodellen. Het doel van de foto is dan uiteindelijk om het product waarmee geposeerd wordt te verkopen. Modellen worden breed ingezet en dit kan in je voordeel werken. Vaak zijn er modellen die voldoen aan de standaard eisen, terwijl jij wellicht over iets unieks bezit waardoor jij je kunt specialiseren. Heb jij bijvoorbeeld een speciale kleur ogen, dan kun je hierop jouw focus leggen als bril- of oogmodel.

Ervaring opdoen vanuit huis

Oefenen kan gewoon vanuit huis beginnen voor de spiegel en voor de camera. Kijk veel naar afbeeldingen en video’s van modellen om meer inzicht te krijgen over de verschillende poses en manier van bewegen. Oefen voor de spiegel met het aannemen van verschillende houdingen en verschillende gezichtsuitdrukkingen. Vergeet niet dat een model iets probeert te promoten en dat hierbij vaak ook een bepaalde look of emotie moet worden overgebracht. Door het oefenen van gezichtsuitdrukkingen in de spiegel leer je hoe je bepaalde emoties het beste kunt overbrengen.

Er zijn soms ook cursussen die relevant kunnen zijn als je model wilt worden. Denk bijvoorbeeld aan dans- en acteerlessen. In deze lessen leer je meer over bepaalde houdingen en leer je ook gebruik maken van je mimiek om uitdrukking te kunnen geven aan een bepaalde stemming.

Leer jezelf kennen

Vroeger moesten modellen perfect symmetrisch zijn en in een bepaald plaatje passen, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Elk uniek detail kan gebruikt worden binnen modellenwerk. Daarom is het goed om jezelf te leren kennen en te weten wat jij kunt uitstralen. Misschien heb je bepaalde uiterlijke kenmerken die opvallend zijn. Het is goed om deze dingen van jezelf te weten, zodat je juist deze dingen ook kunt accenturen op foto’s.

Vereisten om model te worden

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is modellenwerk pittig. Het is van belang om te beschikken over een goede portie geduld en een goede fysieke conditie. Als model moet je misschien catwalk lopen of bepaalde houdingen aannemen die een beroep doen op je lichaam. Sommige fotosessies nemen de hele dag in beslag, waarbij jij misschien niet de hele tijd aan de beurt bent. Dan is het ook van belang als je beschikt over geduld en uithoudingsvermogen. Ook moet je er tegen kunnen dat je de adviezen en instructies van anderen moet opvolgen. Vergeet als laatste niet dat model zijn geen 09.00-17.00 baan is. Er is vaak sprake van lange dagen die al vroeg beginnen en tot laat doorgaan.

Is er een leeftijdseis?

Nee, over het algemeen is er geen leeftijdseis aan modellenwerk. Dit is geheel afhankelijk van de opdracht die je wilt doen. Er zijn opdrachten geschikt voor mensen ouder dan 60, maar er zijn ook opdrachten waar kinderen voor gevraagd worden. Een leeftijdseis is er dus niet, maar als je nog niet meerderjarig bent is het wel van belang dat er toestemming is van ouders.

Een portfolio opbouwen

Een portfolio opbouwen kun je het beste doen bij een professionele fotograaf. Het is van belang dat de foto’s zo effen mogelijk zijn. Dit betekent dat er alleen gebruik wordt gemaakt van naturel make-up en van een eenvoudige achtergrond. Zo voorkom je dat de achtergrond te afleidend is. Daarnaast willen castingbureaus graag zien hoe jij er zo naturel mogelijk uitziet. Een professionele fotograaf met ervaring in modelfotografie heeft ook inzicht in de verschillende poses en kan ervoor zorgen dat jij zo goed mogelijk op de foto staat. Het is van belang dat je foto’s hebt van je hele lichaam, maar ook foto’s van specifiek je hoofd/gezicht en eventuele unieke  zoals de ogen.

Inschrijven bij een castingsbureau

Nadat je weet waar jij je op wilt focussen, geoefend hebt en een sterk portfolio hebt opgebouwd, wil je natuurlijk op zoek naar modellenwerk. In de meeste gevallen vinden modellen werk via een castingsbureau. Een castingsbureau geeft de voorkeur aan professionele foto’s, omdat deze foto’s vaak duidelijker zijn en een realistisch beeld geven. Naast een portfolio, is het goed om basisgegevens zoals schoenmaat, lengte en gewicht, al van jezelf te weten zodat je dit al direct kunt doorgeven. Andere dingen waar naar gevraagd kan worden zijn onder andere haar- en oogkleur.

Doe altijd goed onderzoek naar het castingsbureau. Controleer of dit echt een legitiem bureau is en of ze connecties hebben met opdrachtgevers. Het meest belangrijkste is: doe nooit iets waar jij je niet comfortabel bij voelt.

Reputatie opbouwen

Werken aan je reputatie als fotomodel door het slim inzetten van online kanalen en jezelf goed promoten.

Social media

Jezelf promoten en een netwerk opbouwen is voor elk beroep van belang. Naast het inschrijven bij een castingsbureau zijn er meer manieren om meer naamsbekendheid te krijgen als fotomodel. Social media is een goede manier hiervoor. Met behulp van professionele foto’s kun je niet alleen veel mensen bereiken via social media, maar kun je ook een brede doelgroep bereiken. Als je veel volgers hebt, kan het zelfs zo zijn dat mensen je benaderen om bepaalde producen te promoten, wat natuurlijk weer kan leiden tot promotie van andere producten en zo je netwerk vergroot.

Netwerk vergroten

Als je nog geen ervaring en netwerk hebt als fotomodel, wil je natuurlijk zo snel mogelijk jezelf laten zien en iets opbouwen. Hiervoor zou je opzoek kunnen naar kleine en/of korte opdrachten door te helpen bij een modeshow of model zijn voor een haarstylist. Deze opdrachten tellen namelijk mee in ervaring. Daarnaast helpen ze om je netwerk te vergroten en naamsbekendheid te creëren.

Conclusie

Er zijn verschillende richtingen die je op kunt als fotomodel en veel manieren om jezelf te ontwikkelen in het modellenwerk. Om professioneel fotomodel te worden zijn geen tot weinig eisen, omdat dit afhankelijk is van het type opdracht. Wel is het van belang dat je beschikt over een goede fysieke gezondheid, uithoudingsvermogen en geduld. Het hebben van een professioneel portfolio is de basis om model te kunnen worden, omdat je dit portfolio kunt gebruiken bij een castingsbureau en/of bij het opbouwen van een netwerk. Een professionele fotograaf gespecialiseerd in modelfotografie kan samen met jou onderzoeken wat er nodig is om je portfolio op te bouwen. Zorg voor de perfecte foto’s die jouw unieke eigenschappen belichten.