Interview met fotograaf Laura Knipsael

Interview met Laura Knipsael over het vinden van haar eigen stijl als Fashion- en Branding fotograaf

Interview met fashion- en branding fotograaf Laura Knipsael. Laura heeft haar eigen fotostudio in Roermond en is sinds 2018 aan het ondernemen.

Vrijdag 11 oktober 2024 had ik (Martin) samen met Laura een leuk interview over hoe zij haar eigen stijl heeft ontwikkeld als fashion- en branding fotograaf. Ik wil graag met Laura inzoomen op haar vakgebied en visie op de fashion industrie. Daarnaast ben ik benieuwd naar haar persoonlijke stappen als fotograaf. Hoe haar creatieve proces eruitziet, waar ze haar inspiratie vandaan haalt, en hoe ze haar netwerk en portfolio heeft opgebouwd. Ook bespreken we haar aanpak en kijk op persoonlijke branding. Genoeg vragen!

Martin: Laura, bedankt en leuk dat je vandaag meer wilt delen over jouw werk als fotograaf. Ik las dat je je richt op diverse doelgroepen: modemerken en -winkels, tijdschriften, contentbureaus en reclamebureaus. Klopt dat? Zijn dit inderdaad de belangrijkste groepen waarmee je samenwerkt?

Laura: Ja, klopt, maar daarnaast werk ik ook veel met lifestyle klanten en dan voornamelijk in de beautywereld en ik doe branding fotografie voor bedrijven. Dat vind ik ook erg leuk om te doen. Bedrijven helpen bij hun merk op een opvallende manier neerzetten. Ik denk dan graag mee over het concept en hoe we dat visueel kunnen vertalen.

Martin: Oke, dus stel ik wil als webdeveloper jou inhuren voor branding fotografie? Is dat een opdracht die je zou aannemen?

Laura: Ja, zeker! Ik werk momenteel bijvoorbeeld aan een opdracht voor een dirigent, daarmee ga ik samen nieuwe branding foto’s maken. Maar laatst ook voor iemand in de advocatuur, heb ik een rebranding gedaan. Het zijn wel vaak opdrachtgevers die durven om zich opvallend te profileren. Soms krijg ik ook aanvragen voor meer klassieke medewerkers portretten, ook dan geef ik er altijd mijn eigen creatieve draai aan, net iets anders dan de standaard.

"Werk met klanten en projecten die passen bij jouw stijl en waarden. Zo integreer ik duurzaamheid in mijn fotoproducties en studio"

Belangrijke les van Laura Knipsael

Hoe ben je als fotograaf begonnen?

Martin: Kun je eens vertellen over hoe je ooit bent begonnen als fotograaf, is dit vanuit hobby ontstaan?

Laura: Klopt, vanuit hobby is dit begonnen. Vroeger deed ik met mijn vader tijdens de vakantie wedstrijdjes wie de mooiste foto’s kon maken. Zo ging ik van vakantie foto’s en natuurfotografie naar autofotografie, wat ik nog steeds heel leuk vind. Later ging ik vriendinnen fotograferen en concepten bedenken, dan zochten we goedkope locaties voor een shoot en ging ik zelf een fotoshoot organiseren.

Op de middelbare school kreeg ik in het derde jaar het advies van mijn mentor om van havo terug te gaan naar vmbo, en dat was de beste beslissing ever want toen kwam het SintLucas op mijn pad. Daar ontdekte ik echt mijn passie voor fotografie.

SintLucas: Creatieve school van grafisch ontwerp naar fotografie

Laura: Toen kwam er een school waar je super creatieve dingen kon doen en toen kwam ik in Boxtel en liep daar binnen en was direct verliefd hier wil ik naar school. In het eerste jaar heb ik verschillende richtingen uitgeprobeerd, en in het tweede jaar koos ik voor grafisch ontwerp. Maar pas in het derde jaar realiseerde ik me dat fotografie mijn echte passie was. Tijdens mijn stage in Bangkok, waar ik een half jaar bij een modefotograaf werkte, wist ik zeker dat dit mijn toekomst zou worden.

Na mijn afstuderen in 2018 aan de Luca School of Arts in Brussel, ben ik direct als fotograaf begonnen. Dat heb ik een half jaar fulltime gedaan maar had toen echt een baan erbij nodig, dus ging ik parttime werken bij Camera Express. Toen stond ik wel met fotografie gerelateerd kennis te vergaren en daarnaast bezig met mijn portfolio opbouwen. In 2022 had ik het lef om mijn bijbaan op te zeggen en me volledig te richten op mijn eigen bedrijf. Dat was een uitdaging, maar ook de beste beslissing die ik heb genomen. Nu kan ik volledig leven van mijn passie, en dat voelt fantastisch.

Martin: Ik denk inderdaad een herkenbare struggle voor veel fotografen. Je denkt: ik neem er iets naast, maar op een gegeven moment houdt dat je juist tegen in de groei van je bedrijf. Echt knap dat je die stap hebt durven zetten.