Goede kwaliteit pasfoto laten maken

Een pasfoto fotograaf is een gespecialiseerde fotograaf of fotostudio voor pasfoto’s die voldoet aan de eisen van de officiële pasfoto's.

Pasfoto maken

Er zijn verschillende redenen om pasfoto’s te maken, verschillende locaties voor een pasfoto en verschillende prijzen. Als je een ervaren fotograaf je pasfoto laat maken, weet je zeker dat de pasfoto geschikt is voor officiële documenten. In dit artikel geven we tips zodat jij je kunt voorbereiden voor het laten maken van een geschikte pasfoto.

Wat is een pasfoto?

Een pasfoto is een speciaal formaat foto gemaakt van het gezicht. Een pasfoto wordt gemaakt in kleur. Voor het maken van een pasfoto wordt over het algemeen rekening gehouden met speciale eisen zodat een pasfoto voldoet aan de eisen die gesteld zijn aan een foto voor een officieel overheidsdocument. Let op: het is verstandig om, indien nodig, altijd te melden dat het gaat om een pasfoto voor een officieel document.

Redenen om pasfoto’s te maken

Er zijn verschillende redenen om pasfoto’s te laten maken, maar de meest voorkomende reden is dat je een pasfoto nodig hebt voor een officieel document zoals een paspoort of rijbewijs.

Heb je het idee om zelf een goede kwaliteit pasfoto te maken? Dan is het goed om rekening te houden met de officiële eisen aan een pasfoto, te weten:

Maten
Een pasfoto is dus een speciaal formaat foto, te weten 35 bij 45 millimeter (breedte x hoogte). Naast de maten van de foto zelf moet de breedte van het gezicht (van begin van oor tot begin van oor) tussen de 16 en 20 millimeter zijn. De lengte van het gezicht moet bij de leeftijd vanaf 11 jaar van kin tot kruin minimaal 25 en maximaal 30 millimeter zijn.

Houding
Het hoofd moet volledig en precies in het midden van de foto staan. Kantelingen zijn niet toegestaan.

Overig
Een pasfoto wordt altijd gemaakt in kleur, zwart-wit foto’s zijn voor officiële documenten niet toegestaan. Een pasfoto moet herkenbaar, realistisch, scherp en voldoende gedetailleerd zijn.

Belichting
De foto mag niet onder- of overbelicht worden, moet zonder schaduwen en/of reflecties zijn en de belichting moet gelijkmatig zijn.

Foto en achtergrond
Naast de eisen aan de foto zelf moet de foto ook op hoogwaardig fotopapier worden gedrukt met een minimale resolutie van 400 dpi. Ook moet de achtergrond effen van kleur zijn in de kleuren wit, lichtgrijs of lichtblauw en moet er tussen het hoofd en de achtergrond voldoende afstand zijn.

Accessoires
In het verleden is er sprake geweest dat brillen niet zijn toegestaan op een pasfoto, maar deze regel is afgeschaft. Wel moeten de glazen doorschijnend zijn waardoor de ogen goed zichtbaar zijn en mag de bril geen storende reflectie geven. In het verleden moesten de oren ook zichtbaar zijn, maar dit hoeft niet meer. Wel moet het gezicht volledig te zien zijn en de mond gesloten. Het hoofd moet in principe onbedekt zijn, maar hier mag van worden afgeweken in het geval van religieuze redenen. In dit geval moet het gezicht volledig zichtbaar zijn en moet de hoofdbedekking ook eenkleurig zijn en in contrast met de achtergrond.

Waarom niet zelf een pasfoto maken?

Zoals je hierboven hebt gezien zijn er verschillende eisen aan het maken van een pasfoto die geschikt is voor een officieel document. Tegenwoordig is het mogelijk om online of via een app een pasfoto te laten maken, maar er is dan wel een risico dat de pasfoto alsnog niet voldoet aan de eisen. Daarnaast kun je als je gebruik maakt van een fotograaf nog terugvallen op de fotograaf wanneer de foto niet wordt goedgekeurd.

Goed op de pasfoto staan

Een pasfoto lelijk? Dat hoeft helemaal niet! En toch is dat vaak het eerste wat men zegt als ze hun eigen pasfoto in handen krijgen. Gelukkig hebben we een aantal tips voor je zodat ook je pasfoto er goed uit komt te zien.

#1 Geen gloed
De verlichting van pasfoto’s is optimaal voor de foto zelf, maar geeft geen mooi beeld van jou als persoon. Daarom is het bij pasfoto’s een goed idee om te kiezen voor neutraliserende poeder of primer, zeker onder de ogen. Wist je dat er zelfs speciale primers zijn, geschikt voor fotografie met flits?

#2 Kleur
Dankzij de flits en het heldere licht is er een grote kans dat je gezicht verbleekt. Een extra beetje blos en een extra laagje lipbalsem kunnen helpend zijn om je gezicht er gezond uit te laten zien op de foto. Gebruik een lichte crèmekleurige blos die past bij je huid. Ook voor iets voor op je lippen kies je voor een kleur die past bij de natuurlijke kleur van je lippen en dit net iets accentueert.

#3 Structuur
Maak gebruik van mascara, eyeliner en accenten op je wenkbrauwen om de structuur van je gezicht weer te geven. Voor de pasfoto moet je immers recht in de camera kijken, waarbij de structuur van je gezicht verloren kan gaan.

#4 Achtergrond
Het kan zijn dat je een keuze krijgt voor de kleur van de achtergrond. Goed om te onthouden dat grijs extra schaduwen kan geven op de huid.

#5 Poseren
Je moet natuurlijk voor de foto recht in de camera kijken, waarbij je het hoofd ook recht moet houden. Je mond moet gesloten zijn en je gezicht zo neutraal mogelijk. Wil je graag toch enigszins poseren, dan kun je de focus leggen op je mond. Probeer je kaak los te houden, terwijl je toch je mond gesloten blijft houden. Een trucje hiervoor is je tong tegen je gehemelte te drukken. Op deze manier lijkt je gezicht minder strak/hard.

Conclusie

Een pasfoto moet voldoen aan een hele reeks eisen om een pasfoto geschikt te laten zijn voor een officieel document. Hierbij wordt rekening gehouden met de maten, de houding, de achtergrond, de verlichting, accessoires en overige eisen met betrekking tot onder andere fotopapier en resolutie. Het kan dan ook een hele klus zijn om geschikte pasfoto’s te maken. Wil je zeker zijn van een goede kwaliteit pasfoto, dan laat je pasfoto’s maken door een fotograaf. De prijzen van pasfoto’s zijn niet schokkend; gemiddeld betaal je voor het laten maken van pasfoto’s ongeveer 15 euro. Op zoek naar een geschikte fotograaf voor het laten maken van pasfoto’s bij jou in de buurt?