Fotoshoot tijdens het Gouden uur

Fotografen, ideeën, tips, inspiratie en voorbeelden ter voorbereiding op het plannen van een fotoshoot tijdens het Gouden uur.

Gouden uur fotografie

Het Gouden uur is een begrip geworden, maar wat is het precies? Tijdens het Gouden uur maakt de fotograaf gebruik van het speciale licht en de kleuren van de zon. Een fotoshoot tijdens het laatste uur voor zonsondergang of het eerste uur van zonsopgang, dat noemen we een fotoshoot tijdens het Gouden uur. Je vind hier fotografen met een mooi portfolio en ervaring in het fotograferen tijdens het Gouden uur ter inspiratie. Wil jij graag een mooie fotoshoot plannen tijdens het Gouden uur? Lees dan alle tips, ideeën en locaties voor het laten maken van de mooiste foto’s tijdens het Gouden uurtje.

Wat is het Gouden uur

Het Gouden uur is de periode vlak voor zonsondergang en vlak na zonsopgang. Het exacte tijdstip van het gouden uur is niet aan te wijzen, aangezien dit verschilt gedurende het jaar en de locatie. Het gouden uur is niet de precieze tijd van zonopgang en zonsondergang, maar het eerste uur na zonsopgang en het laatste uur voor zonsondergang. In dit uur zijn er bepaalde tinten oranje, roze, rood en soms zelfs paars te zien in de lucht. Dankzij het gouden randje en het bijzondere kleurenspel staan deze twee uren van de dag bekend als het Gouden uur. Het Gouden uur wordt weliswaar zo genoemd, maar dit is niet overal precies een uur. Op sommige plekken op de wereld is het gouden uur slechts enkele minuten zichtbaar. Daarnaast is het ook afhankelijk van de tijd van het jaar.

Bijzondere fotoshoot

Het Gouden uur is speciaal en vraagt om ervaring en expertise voor de meeste fotografen vanwege de bijzondere verandering in natuurlijk licht, maar is erg gaaf om te doen met magische foto’s als resultaat.

Magische foto's maken

#1 Speciale schaduw
Tijdens het gouden uur is er sprake van lange schaduwen. De langgerekte schaduwen kunnen lastig zijn als er sprake is van te veel schaduwen (bijvoorbeeld door te veel objecten in de omgeving), maar kunnen ook een speciaal effect geven. Maak gebruik van je creativiteit om extra diepte aan de foto’s toe te voegen.

#2 Zacht en warm licht
Het licht tijdens het gouden uur is zachter, de intensiteit ligt lager. Zacht ligt zorgt voor minder schaduwen en geeft meer dynamiek in de foto zelf. De naam gouden uur komt mede dankzij de gouden gloed die het zonlicht heeft. Deze gouden gloed is een warme kleur met warme oranje, roze, gele en rode tinten.

Planning & voorbereiding

Een goede planning is voor een fotoshoot tijdens het gouden uur extra belangrijk. Je wilt niet slechts minuten de kans hebben voor de perfecte foto. Maak gebruik van speciale apps die aan de hand van de gekozen locatie kunnen laten zien hoe de zon beweegt en op welk tijdstip. In de betere apps kun je ook nog de richting van het licht zien. Plan de fotoshoot ook ruim op tijd. Je kunt beter te vroeg dan te laat zijn als het gaat om een fotoshoot tijdens het gouden uur. De meeste mensen die een fotoshoot tijdens het gouden uur willen, refereren hiermee naar het gouden uur voor zonsondergang.

Locatie
Voor zowel de fotograaf als degene die de fotoshoot wil (opdrachtgever) kan het helpend zijn om de locatie al ruim van tevoren te bekijken. De fotograaf kan onderzoeken waar objecten zijn waar de zon achter kan verdwijnen, van welke kant het licht valt (de achtergrond niet naar de zon gericht) tijdens het gouden uur en welke obstakels zich mogelijk kunnen voordoen. De opdrachtgever kan onderzoeken welke plek op de locatie het best passend is voor de fotostijl die zij graag zouden willen (bijvoorbeeld een grote steen, een bankje, een open plek rond een boom et cetera). Voor de fotograaf is het goed om er rekening mee te houden dat meer objecten niet alleen er voor kunnen zorgen dat de zon verdwijnt, maar dat dit ook meer schaduw creëert en dat het dus van belang is om hier creatief mee om te gaan.

JPEG en RAW
Foto’s in JPEG en RAW formaat zijn gemakkelijker om te monteren. Het monteren kan net dat beetje verfijnen en/of focus op details leggen die anders verloren zouden gaan door het licht. Neem veel foto’s zodat je niet de perfecte foto mist. Wanneer zijn veel foto’s te veel? In de huidige tijd kunnen we gemakkelijk foto’s maken die we net zo snel op een computer kunnen plaatsen en verwijderen als ze toch niet gewenst zijn. Alleen wil je niet de perfecte foto niet meer kunnen vinden omdat deze verloren gaat in de rest van de berg met foto’s. Het is een goed idee om meer foto’s te maken dan nodig is zodat je de beste foto’s eruit kunt halen, maar het is niet nodig om vijftien foto’s van een soortgelijke positie te hebben.

Mooie locaties

Rekening houden met?

Beweging van het licht
Fotograferen tegen de zon in geeft weliswaar een speciaal effect met het licht, het is in veel gevallen ook juist overweldigend. Door teveel licht op de foto’s komen details niet goed naar voren, wat zonde is als je op zoek bent naar mooie portretfoto’s. Door het onderwerp tussen het licht en de camera te plaatsen en zelf in beweging te blijven kun je de juiste positie zoeken waar het licht een speciaal effect geeft, maar de details niet verhult.

Het weer
Wanneer het bewolkt of regenachtig is, zal ook het gouden uur minder sprekend zijn. Het is dan ook goed om hier rekening mee te houden. Wees niet teleurgesteld en vraag aan de fotograaf om tips! Er is speciale flitsapparatuur en reflectors die het zonlicht zo goed mogelijk kunnen nabootsen op de dagen dat natuurlijk licht lastig is te vinden. Ook in de bewerking van de foto’s kan hierin veel gedaan worden, mits je een fotograaf kiest die verstand heeft van het bewerken van foto’s (en het liefst de foto’s in RAW of JPEG gemaakt heeft).

De juiste tijd
Wist je dat de hemel nadat de zon is onder gegaan op die plek nog een tijdje helder blijft? Ook dat licht is speciaal en het is een mooie afsluiting van je fotoshoot om hier nog de laatste foto’s te maken.

Snel, maar niet gehaast

Vergeet niet dat juist doordat de zon ondergaat of opkomt, het licht snel verandert. Blijf bij één locatie en maak hier alle foto’s. Een foto op precies dezelfde plek en in precies dezelfde houding ziet er een half uur later heel anders uit. Maak hier gebruik van. Wees redelijk snel in het maken van de foto’s, maar niet zo snel dat je de scherpte en het oog voor details verliest. Maar zorg er wel voor dat je foto’s op verschillende tijden op dezelfde locatie hebt. Je zult echt zien dat het een heel verschil is met een ander tijdstip gedurende het gouden uur. Juist die foto die toch lichter of warmer is, kan de perfecte foto zijn.

Conclusie 

Magische foto’s maak je tijdens het gouden uur, de periode vlak voor zonsopgang en zonsondergang. Speel met het bonte kleurenspel van de hemel, het zachte en warme licht en de speciale schaduweffecten voor mooie foto’s. Zorg voor een goede voorbereiding door te kiezen voor een goede locatie, het juiste tijdstip en een ruime planning. Gouden uur fotografie kan bijna letterlijk dat gouden randje aan jouw ultieme foto geven. Vind je fotograaf op locatie gemakkelijk en snel en kijk hier voor inspiratie voor de meest magische locaties.