Groepsfoto met de hele familie

Familie fotoshoot: tips en tricks

Tips en tricks voor een georganiseerde groepsfoto met de hele familie. Iedereen ontspannen en leuk op de foto als waardevolle herinnering.

Groepsfoto laten maken

Een mooie familie fotoshoot laten maken met de hele familie of met het gezin is erg waardevol. Ook een familie fotoshoot cadeau geven aan bijvoorbeeld opa of oma is altijd leuk. Of heb je misschien een familielid die voor langere tijd naar het buitenland gaat? Een professionele fotoshoot door een ervaren groepsfotograaf is de manier om echt mooie en goede foto’s te laten maken. Een groepsfotograaf is gespecialiseerd in dit soort type fotografie en weet precies hoe iedereen ontspannen en goed op de foto staat. Wat betaal je eigenlijk voor een familie fotoshoot? En wat kun je zelf alvast voorbereiden voor een geslaagde fotoshoot? In dit artikel geven we je tips en tricks.

Goede voorbereiding

Heb je moeite om iedereen uit je familie of gezin te enthousiasmeren voor de fotoshoot? Combineer het dan met iets wat ze echt leuk vinden! Je kunt bijvoorbeeld een fotoshoot in de ochtend doen en daarna met de hele familie iets doen zoals uit eten, naar het strand, een boswandeling et cetera. Zorg ervoor dat iedereen er zin in heeft.

Probeer ook te zorgen dat iedereen zo goed mogelijk uitgerust is. Bekijk wat de beste tijd op de dag is voor iedereen. Als er bijvoorbeeld kleine kinderen mee gaan doen aan de fotoshoot, is het niet handig om de fotoshoot te plannen op een tijdstip dat er gegeten of geslapen moet worden.

Voorbereiden fotoshoot met familie

Plan voldoende tijd voor de hele familie om de fotoshoot rustig voor te bereiden. Het is goed om rekening te houden met wat extra reistijd, maar ook dat de voorbereidingen anders kunnen verlopen dan gepland. Hoe groter de groep hoe meer tijd het kost om iedereen op de juiste plek te krijgen.

De looks

Kledingkeuze

Geef iedereen duidelijk kleding instructies vooraf. Bijvoorbeeld kleding zonder te veel patronen, teksten of opvallende ontwerpen. Dit zal uiteindelijk zorgen voor afleiding op de foto. Elegante en rustige foto’s krijg je als iedereen de kleding afstemt op de rest van de familie of het gezin. Voor een professionele look is het zeker een voordeel om de outfits met elkaar af te stemmen. Het is wel goed om er rekening mee te houden dat de kleuren niet precies hoeven te matchen. Sterker nog, dit kan ervoor zorgen dat in het gehele plaatje de personen los van elkaar er niet meer uitspringen. Houd ook  goed rekening met een comfortabele outfit, je outfit is bepalend voor de poses die je zult aannemen.

Haar en make-up

Ben je zelf goed in het gebruik van make-up en het stijlen van je haar, dan kun je dit natuurlijk heel goed zelf doen. Ligt je talent hier niet helemaal of weet je niet goed welke kleuren er voor zorgen dat je niet te bleek of te opgedoft op de foto komt? Kies er dan voor om een professional je haar en make-up te laten doen. Sommige fotografen werken samen met haar- en make-up stylisten, dus informeer hiernaar zeker bij je fotograaf. Het kan heel natuurlijk voelen om te zorgen dat je vlak voor een fotoshoot een mooi geknipt kapsel hebt. Echter kost het over het algemeen een aantal dagen voor je aan je kapsel gewent bent en voor het kapsel de natuurlijke vormen aanneemt. Daarom is het beter om maximaal vijf dagen van tevoren naar de kapsalon te gaan.

Geschikte locatie kiezen

Voor foto’s op locatie vragen veel fotografen een extra vergoeding. Dit is mede omdat de fotograaf zich zal moeten verdiepen in de locatie. Een fotograaf moet namelijk weten waar mooie elementen zijn die iets kunnen toevoegen aan de locatie, hoeveel ruimte er beschikbaar is en in het geval van een binnenruimte ook waar het meeste natuurlijke licht te vinden is. Heb je zelf keuze in de locatie? Kies voor een locatie waar jullie je comfortabel voelen. Zo zijn er families die het liefst op het strand zijn, terwijl anderen daar juist een hekel aan hebben vanwege wind en zand. Door een locatie te kiezen waar iedereen zich prettig voelt, zal dit automatisch doorstralen op de foto’s.

Afhankelijk van de grote van de groep is het voor een groepsfoto veelal gebruikelijk om te kiezen voor een leuke buitenlocatie.

Geschikte buitenlocaties:

  • Strand
  • Bos
  • Landgoed
  • Park
  • Recreatieplas

Poseren

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het echt niet nodig om allemaal tegelijkertijd in de camera te lachen. Door met elkaar in gesprek te blijven en de fotograaf de tijd te geven om in gesprek te gaan met jullie krijg je natuurlijke en ongeforceerde foto’s. In dezelfde categorie is het ‘natuurlijke gedrag’. In de basis gaan we er maar vanuit dat je niet de meeste tijd samen doorbrengt met naast elkaar staan of zitten en vriendelijk naar de camera te lachen. Wees ook vooral natuurlijk in je gedrag, bijvoorbeeld door met elkaar te ‘klieren’, met de kinderen te spelen of door elkaar te omarmen. Weer eens wat anders dan het stijve poseren! Je kunt er zelfs voor kiezen om samen een activiteit te doen, die jullie allemaal leuk vinden. 

Staand poseren

Naast elkaar staand poseren is voor veel mensen lastig, omdat ze niet weten wat ze met hun handen moeten doen. Om iets natuurlijker over te komen, kun je tegen iets aan gaan leunen. Zo ontspant je lichaam meer en oogt het geheel minder stijf. Een andere tip is om de armen te gebruiken, door bijvoorbeeld elkaar te omhelzen of hand in hand te staan. Voor vrouwen is de ‘Tic Tac’ manier ook te gebruiken. Doe alsof je iets tussen je duim en wijsvinger vast hebt, ongeveer zo groot als een Tic Tac. Daarna doe je alsof je met deze Tic Tac gaat spelen en deze overgeeft op je andere hand. Je handen en armen zijn hierdoor meer ontspannen en ogen meer sierlijk en natuurlijk door de vorm die ze aannemen. 

Fysieke ruimte

Een pose ziet er automatisch natuurlijker uit wanneer je de lichamen naar elkaar toe draait, in plaats van naar de camera. Verbondenheid kan letterlijk verbeteren door de fysieke afstand te verkleinen. Probeer een ongeveer gelijke hoogte aan te nemen met kinderen. Tegelijkertijd zul je moeten voorkomen dat je te dicht op elkaar zit (behalve in knuffels natuurlijk!). Te veel lege ruimte tussen de personen is ook niet de bedoeling. Vraag hierin vooral de fotograaf om advies. 

Conclusie

In dit artikel hebben we tips gegeven voor een succesvolle familie fotoshoot over de voorbereidingen, de garderobe, de poses en de locatie. Dit zijn tips die jij met je familie kunt toepassen om te zorgen voor een leuke fotoshoot met mooie resultaten. Gelukkig heeft een professionele fotograaf ook allerlei tips en tricks om te zorgen voor prachtige, natuurlijke foto’s. Op zoek naar een goede familiefotograaf? Vind eenvoudig een professionele groepsfotograaf, gespecialiseerd in familie- en groepsfotografie.

Groepsfotograaf vinden