Een fotoreportage laten maken tijdens een uitvaart

Een professionele fotograaf inhuren tijdens een uitvaart is iets waar niet iedereen direct aan denkt. Toch gebeurt het steeds vaker.

Afscheidsfotografie

Ondanks dat steeds vaker mensen kiezen voor afscheidsfotografie, is het nog steeds vrij onbekend. Wat is afscheidsfotografie precies? Waarom zou je een professionele fotograaf inhuren tijdens een uitvaart? En hoe kies je een goede fotograaf? In dit artikel zullen we deze vragen toelichten.

Terug van weggeweest: afscheidsfotografie 

Afscheidsfotografie is niet iets nieuws, maar een lange tijd was dit niet standaard tijdens een uitvaart. Vroeger lieten mensen al foto’s maken van overledenen en het vastleggen van een uitvaart. Ook het maken van een fotoalbum van een uitvaart werd gedaan. Ook foto’s samen met de familie. Tijdens de coronacrisis is er weer veel meer vraag ontstaan naar een professionele fotograaf voor het maken van foto’s tijdens een uitvaart. Het was alleen mogelijk om met een beperkt aantal mensen een uitvaartceremonie bij te wonen, dus lieten mensen foto’s of video van de uitvaart maken om te delen met de mensen die niet aanwezig konden zijn. Het laten maken van foto’s tijdens een uitvaart is erg waardevol.

Waarom kiezen voor een afscheidsfotograaf?

Het wel of niet kiezen voor een professionele fotograaf tijdens een uitvaart is heel erg persoonlijk. Het kan zijn dat je juist ervaart dat het een inbreuk op privacy is, omdat je foto’s maakt van mensen tijdens een zeer gevoelig moment. Anderen willen juist wel graag foto’s tijdens een uitvaart. Enkele redenen om wel te kiezen voor een fotograaf zijn:

1 – Herdenken
Een uitvaart is een emotioneel moment en een emotionele dag. Veel mensen ervaren dat ze een uitvaart in een soort roes beleven, waarin ze niet alles meekrijgen. Het kan dan fijn zijn om foto’s te hebben waardoor je terug kunt kijken en eventueel met anderen te ervaren wat je op dat moment wellicht hebt gemist.

2 – Delen met afwezigen
Helaas kunnen er ook voor een uitvaart omstandigheden zijn waardoor het niet lukt om aanwezig te kunnen zijn. Foto’s kunnen je helpen om de ander te laten zien wat er precies is gebeurd, mochten jij en de ander dit willen.

3 – Belangrijke gebeurtenis
Net als belangrijke gebeurtenissen zoals bruiloften of familiebijeenkomsten, wordt door sommige mensen ook een uitvaart gezien als een belangrijke gebeurtenis die moet worden vastgelegd.

Door een fotoreportage te laten maken, kun je de dag opnieuw beleven en vertellen aan de hand van de foto’s. Een fotoreportage vertelt in principe het verhaal in afbeeldingen, jij hoeft er alleen nog de tekst aan toe te voegen.

Geheel naar eigen wens

Net als andere fotoshoots kan ook afscheidsfotografie geheel naar wens worden ingevuld. Wellicht wil je elk detail vastleggen: van de voorbereidingen tot het graf. Het kan ook zijn dat je liever alleen foto’s maakt van de ceremonie. Hoe je het invult is afhankelijk van je eigen wensen, maar alles is mogelijk.

Uitvaartfotograaf inhuren

Als je hebt besloten dat je een fotoreportage wilt laten maken van een uitvaart en je misschien zelfs wel al een beetje weet hoe je dit wilt invullen, is het ook belangrijk om te weten wat je van een fotograaf mag verwachten.

In principe niet poseren
In tegenstelling tot andere fotoshoots waarbij een fotograaf expliciet kan vragen om verschillende poses aan te nemen en bijvoorbeeld mensen vragen om te wisselen van positie, zal dit bij afscheidsfotografie niet aan de orde zijn. Een afscheidsfotograaf zal discreet moeten zijn en zelf de momenten moeten zien en vastleggen. Indien dit wel bij je wensen hoort, is het natuurlijk wel mogelijk om groepsfoto’s te maken. Geef dit van tevoren aan, zodat je samen met de fotograaf een passend moment kunt bespreken.

Respectvol en passend gedrag van de fotograaf
Een uitvaartfotograaf stelt zich respectvol op tegenover jou, naasten en genodigden. Dit betekent dat de fotograaf de naasten zal condoleren en zich hierna waar mogelijk op de achtergrond zal houden. Dit is zodat de fotograaf niet de uitvaart overschaduwt. Je mag ook verwachten van een fotograaf dat deze respectvol omgaat met de emoties van anderen en met de foto’s zelf.

Wensen bespreken

Het is van belang dat je voor de uitvaart met een fotograaf gaat zitten om je wensen uit te spreken. Zo kan de fotograaf hierop inspelen, maar kan de fotograaf ook al een inschatting maken over wat wel en niet gepast is op de uitvaart zelf. Bespreek hierin ook de wensen van de overledene en van andere naasten. Het is van belang dat jij en je naasten op één lijn zitten om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan tijdens of na de uitvaart wat betreft de foto’s.

Bespreek vooraf met een afscheidsfotograaf de familieverbanden en relaties

Negatieve reacties 

Ondanks dat afscheidsfotografie steeds vaker voorkomt, is nog niet iedereen gewend aan het feit dat er een professionele fotograaf op een uitvaart foto’s zal maken. Het zal dan ook soms kunnen voorkomen tijdens of na de uitvaart dat er mensen zijn die je hierop zullen aanspreken. Het is goed om hier juist op te reageren. Zorg dat je weet wat je wilt zeggen en dat je kunt reageren, ook op het moment dat jij je emotioneel voelt. Het kan ook verstandig zijn om hierin advies te vragen aan de uitvaartverzorger en/of fotograaf. Het belangrijkste is dat jullie graag professionele foto’s willen laten maken van deze dag. Dit betekent dat je de uitvaart naar wens van jezelf, je naasten en de overledene invult en niet naar de wensen van andere genodigden.

Het vinden van de juiste fotograaf

Het vastleggen van een uitvaart is een specialisme en vereist andere vaardigheden van een fotograaf dan bijvoorbeeld portretfotografie of trouwfotografie. De fotograaf zal een heel andere rol moeten aannemen tijdens het fotograferen van een uitvaart. Het is niet iets wat elke fotograaf doet en ook niet iets wat iedere fotograaf kan. Daarom is het van belang de juiste fotograaf te vinden voor het laten maken van afscheidsfoto’s. Het vinden van de juiste fotograaf is altijd belangrijk, maar voor afscheidsfotografie misschien nog meer dan anders.

Er zijn verschillende manieren om een passende fotograaf te vinden. Sommige fotografen werken samen met begrafenisondernemers. Je kunt dus altijd bij de uitvaartverzorger navragen of zij samenwerken met fotografen. Wellicht ken je zelf een fotograaf of heb je eerder fotoshoots gedaan bij een fotograaf waar van jij denkt dat deze fotograaf passend zal zijn. Hierbij is het belangrijk dat je goed navraagt of de fotograaf überhaupt afscheidsfotografie doet, omdat niet elke fotograaf dit zal doen. Op fotografen.nl kun je de juiste fotograaf voor je opdracht vinden. Probeer indien mogelijk ook al eerder kennis te maken. Het is belangrijk dat het goed voelt, omdat de fotograaf de hele dag aanwezig zal zijn op de uitvaart.

Conclusie

Afscheidsfotografie is iets wat vroeger al werd gedaan, maar wat tegenwoordig weer steeds vaker gebeurd. Het wel of niet inhuren van een fotograaf om foto’s te laten maken tijdens een uitvaart is heel persoonlijk. Het is goed om van tevoren je wensen bespreekbaar te maken met de fotograaf, zodat een uitvaartfotograaf hier op de dag zelf rekening mee kan houden. Afscheidsfotografie kan een mooie herinnering zijn of iets om te delen met mensen die niet op de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Niet elke fotograaf kan een uitvaart discreet en goed vastleggen. Een fotograaf die gespecialiseerd is in afscheidsfotografie en aansluit bij je wensen, kan je eenvoudig vinden op fotografen.nl.