Declarabele uren en uurtarief als fotograaf

Het juiste uurtarief bepalen als fotograaf kan best lastig zijn. Knab bank deed onderzoek onder 10.000 zzp'ers. Vergelijk jouw tarief met die van andere fotografen en meer interessante cijfers uit het onderzoek.

Het juiste uurtarief

Uit het onderzoek van Knab blijkt dat het gemiddelde uurtarief voor een fotograaf in Nederland €77 bedraagt. Dit is een goed startpunt om je eigen tarieven te bepalen. Maar je uurtarief is meer dan alleen een bedrag, het is een weerspiegeling van de waarde die jij als fotograaf biedt. Het is belangrijk om realistisch te zijn en jouw tarieven te baseren op jouw kennis, vaardigheden en ervaring. Kijk daarbij ook naar wat je collega-fotografen in dezelfde regio en soort fotografie vragen. Wellicht kun je ook met hen sparren om tot een passend tarief te komen.

Declarabele uren en uurtarief als fotograaf

Als fotograaf kun je continue aan het werk zijn. Contact met opdrachtgevers, foto’s uitzoeken, foto’s bewerken, nieuwe dingen leren. Maar naast de technische kennis en ervaring die je moet ontwikkelen, werken ook veel fotografen als zzp’er. Dan is het runnen van een bedrijf net zo belangrijk. Maar het runnen van een goed lopen bedrijf is een vak apart. Je uurtarief en het aantal declarabele uren zijn hierbij cruciale factoren voor een financiële gezonde situatie als fotograaf. Daarom is het belangrijk om jouw uurtarief ook goed voor jezelf te bepalen. In dit blog artikel geef ik enkele tips en inzichten, gebaseerd op onderzoek van Knab bank – onderzoek uurtarief 2024, waarmee jij als fotograaf je eigen situatie kunt vergelijken en beoordelen.

Het aantal declarabele uren

Naast je uurtarief is het belangrijk om goed inzicht te hebben in het aantal declarabele uren dat je per week kunt maken. Dit zijn de uren waarin je daadwerkelijk aan opdrachten werkt en dus omzet genereert. Uit het onderzoek van Knab blijkt dat fotografen gemiddeld 17 uur per week declarabel zijn. Echter, dit kan per fotograaf verschillen. Het is daarom belangrijk om jouw eigen situatie in kaart te brengen en te kijken waar er ruimte is om meer uren te declareren.

Zorg voor een goede balans tussen tarief en uren

Het is verleidelijk om je uurtarief te verhogen, zeker als je te weinig declarabele uren hebt. Maar let op: een te hoog tarief kan potentiële opdrachtgevers afschrikken. Uit het onderzoek van Knab blijkt ook dat 94% van de fotografen veel concurrentie ervaart. Het is daarom belangrijk om de juiste balans te vinden tussen je tarief en het aantal declarabele uren. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van je tarief voor verschillende soorten opdrachten. Voor een uitgebreide trouwreportage vraag je bijvoorbeeld een hoger tarief dan voor een portretshoot. Zo kun je toch meer uren declareren en je tarief afstemmen op de wensen en mogelijkheden van je klanten.

Opdrachtgevers en concurrentie

Het is niet gek dat jij als fotograaf veel concurrentie ervaart bij het verkrijgen van nieuwe opdrachtgevers. Volgens het onderzoek van Knab ervaart namelijk 94% van de fotografen veel concurrentie. Het is daarom belangrijk om jezelf te onderscheiden en te laten zien waarom jij als fotograaf de beste keuze bent. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een goed portfolio, een sterke online presentatie en tevreden klanten die jou aanbevelen bij anderen. Verder is het slim om te netwerken en samen te werken met andere creatieve professionals om je netwerk uit te breiden en nieuwe opdrachtgevers aan te trekken.

Vaste opdrachtgevers

Uit het onderzoek van Knab bank blijkt ook dat 44% van de fotografen voornamelijk voor vaste opdrachtgevers werkt. Dit kan voor een stabiele inkomensstroom zorgen, maar het is ook belangrijk om te blijven zoeken naar nieuwe opdrachtgevers en je portfolio divers te houden. Zo voorkom je afhankelijkheid van slechts een paar opdrachtgevers en blijft je business gezond en gevarieerd.

Interview met Wilmar Dik

In het interview met Wilmar legt hij uit hoe hij omgaat met het bepalen van zijn uurtarief en runnen van een business als fotograaf.

Interview met Wilmar

Conclusie

Als fotograaf is het belangrijk om bewust te zijn van je uurtarief en het aantal declarabele uren per week. Dit zijn cruciale factoren voor het opbouwen van een succesvolle business. Bepaal een realistisch uurtarief op basis van jouw waarde als fotograaf en zorg voor een goede balans tussen tarief en uren. Werk daarnaast aan het onderscheiden van jezelf, het vinden van nieuwe opdrachtgevers en het onderhouden van een divers portfolio. Met deze tips en inzichten kun jij als fotograaf een betere business opbouwen en zo succesvol blijven in het vak dat je zo graag uitoefent.