Fotografie cursus of opleiding als fotograaf

Niemand is ooit helemaal uitgeleerd. Ook als professionele fotograaf kun kun je nog veel bijleren en jezelf ontwikkelen.

Jezelf ontwikkelen als fotograaf

Door een cursus te geven als fotograaf, kun je andere fotografen verder helpen. Zo kun je leren van elkaar en kan iedereen zijn eigen kwaliteiten benutten voor de meest unieke en mooie foto’s. Wil je meer weten over fotografie cursussen, zowel het volgen als het geven van een cursus fotografie? Lees dan snel verder.

Een cursus of opleiding fotografie volgen

Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf als fotograaf verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een cursus of opleiding fotografie. Wil je graag zelf een cursus, workshop of opleiding gaan volgen om meer te leren en jezelf te ontwikkelen? We hebben zes tips voor je op een rij gezet om te kunnen bepalen wat het beste bij jou past.

Waar moet je opletten?

1 | kosten en budget
Zorg dat je weet welk budget je ongeveer bereidt bent om uit te geven aan een cursus. Zo kun je al gerichter gaan zoeken en zullen er automatisch cursussen/opleidingen afvallen, doordat deze simpelweg niet bij je budget passen.

2 | Maak gebruik van de ervaringen van anderen
Lees goed alle reviews over de cursus door. Wellicht ken je zelf al andere fotografen en kun je informeren of zij de cursus misschien hebben gevolgd of iemand kennen die dit heeft gedaan.

3 | Doe onderzoek
Doe goed onderzoek naar wat de cursus inhoudelijk te bieden heeft (welke onderwerpen aan bod zullen komen). Doe daarnaast onderzoek naar waar, wanneer en hoe vaak zijn er lesdagen? Wat is de klasgrootte? Wie geeft de cursus en wat is de ervaring van deze persoon?

4 | Kies het soort cursus
Er zijn eendaagse cursussen voor basisfotografie, er worden workshops fotografie gegeven, er zijn meerdaagse cursussen, thuis/online cursussen en er is zelfs een basisopleiding tot beroepsfotograaf. In elke cursus leer je andere dingen en leer je vaardigheden als fotograaf op een andere manier. De manier van leren is belangrijk; als je jezelf moeilijk kunt motiveren om thuis achter de computer te leren, kun je een online cursus beter laten varen. Fotografeer je graag op locatie, bijvoorbeeld in de natuur, kijk dan eens naar workshops die worden gegeven. Tijdens een workshop ga je vaak samen op pad met andere fotografen om foto’s te maken en geef en krijg je tijdens het foto’s maken tips en feedback van elkaar.

5 | Kies de juiste onderwerpen
Er zijn verschillende cursussen, workshops en opleidingen die allemaal verschillende onderwerpen behandelen. Enkele voorbeelden van onderwerpen zijn: 

  • Beweging fotograferen.
  • Het gebruik van kleur en licht.
  • Foto’s op locatie versus foto’s in een studio.
  • Sluiertijd. 
  • ISO-instellingen.
  • Welke lens gebruik je wanneer en waarom? 
  • Welke materialen zijn onmisbaar?
  • Hoe maak je gebruik van de objecten in de omgeving? 
  • Het proces van nabewerking.

Zorg dat je goed weet wat er inhoudelijk in de cursus naar voren komt en dat deze onderwerpen bij je passen/dat dit onderwerpen zijn waar je graag meer over wilt leren. Doordat het beroep fotograaf erg breed is zul gericht een cursus moeten kiezen die aansluit bij jouw vaardigheden en ervaring.

6 | Kennis over je eigen kwaliteiten
Begin je net als fotograaf en heb je nog weinig kennis? Dan is een basiscursus fotografie wellicht iets voor je. Heb je al meer ervaring en wil je juist meer weten over specifieke onderwerpen of loop je continu tegen dezelfde problemen aan? Dan is het goed om je te focussen op deze onderwerpen. Om dit goed te kunnen weten, is het dan ook belangrijk dat je op de hoogte bent van je eigen kennis en je eigen kwaliteiten en valkuilen.

Zelf een cursus of workshop over fotografie geven

Heb je al veel kennis en ervaring als fotograaf en wil je deze kennis graag delen zodat anderen er iets van kunnen leren? Dan kun je natuurlijk ook zelf een cursus of workshop fotografie geven. Ook in het zelf geven van een cursus zijn enkele zaken van belang om rekening mee te houden. We geven zes tips voor het geven van een cursus of workshop fotografie. Naast onderstaande tips moet je natuurlijk nog denken aan de praktische zaken zoals wanneer (welke dagen, tijden), hoe lang duurt de cursus of workshop, wat zijn de kosten voor de cursus? En ook belangrijk: wordt het een cursus of kies je voor een workshop?

Cursus of workshop opzetten

1 | Doelgroep
Ga jij je richten op beginners, professionals of alles daartussenin? Mensen willen graag weten wat ze kunnen verwachten. Een beginner moet nog alles leren en wil graag de basis weten, terwijl een meer ervaren fotograaf of zelfs een professional zich juist meer wil focussen op specifieke onderwerpen. Er is ook de specifieke vraag: wil je fotografen één op één begeleiden, in groepsverband of uitsluitend online?

2 | Grootte
Voor hoeveel personen is er plek in de cursus of workshop? Wellicht heb jij een grote studio en meer dan genoeg ruimte voor veel mensen, maar kleinere groepjes zijn vaak praktischer. Mensen vinden het prettiger dat ze weten dat er ruim de tijd is voor het stellen en beantwoorden van vragen en het delen van ervaringen met elkaar.

3 | Inhoud
Zorg voor een duidelijk programma waarin het inhoudelijk duidelijk is welke onderwerpen worden behandelt. Het is voor een ander belangrijk om te weten dat het onderwerpen zijn waar zij geïnteresseerd in zijn, maar het is ook fijn voor jezelf om te weten dat je gemotiveerde cursisten hebt.

4 | Juiste balans tussen praktijk en theorie
Zorg altijd voor een juiste balans tussen theorie en praktijk. De praktijk hoeft niet te zijn dat je iedereen meeneemt om foto’s te maken. Praktijk kan ook zijn het delen van ervaringen of het beoordelen van bekende/beroemde foto’s: wat zie je, wat is er goed aan en wat juist niet? Hoe zou je het zelf anders doen?

5 | Op locatie of in een studio?
In een studio is er vaak minder afleiding. Afhankelijk van de gekozen inhoud/onderwerpen van de cursus kan het in een studio ook over onderwerpen gaan die hier betrekking op hebben. Op locatie is er vaak meer afleiding, maar zijn er ook meer mogelijkheden tot het maken van diverse foto’s. Zo kun je op locatie bijvoorbeeld architectuurfoto’s, natuurfoto’s en portretfoto’s in één locatie combineren. Naast de afleiding is het nadeel aan een locatie ook dat je meer rekening moet houden met de specifieke tijd en als je kiest voor een buitenlocatie ook met de weersomstandigheden. Een combinatie van studio en locatie is natuurlijk perfect, mits dit op loopafstand is. Zo kun je ongeacht het weer of afleidingen op het moment zelf nog de perfecte plek kiezen.

6 | Marketing
Een goede marketing is het halve werk. Het opstarten van een cursus is altijd moeilijk, omdat er nog geen ervaringen gedeeld kunnen worden. Adverteren doe je het makkelijkst en snelst via Google, social media, je eigen portfolio website en via mond op mond reclame. Zorg ervoor dat je cursisten die je cursus wel gevolgd hebben de mogelijkheid geeft om reviews te schrijven en plaatsen. Dit zal anderen motiveren om de cursus ook te gaan volgen.

Conclusie 

Of je nou zelf een fotografie cursus wilt gaan volgen of jouw kennis en ervaring als fotograaf wilt delen, er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden zoals de inhoud van de cursus, opleiding, workshop en de doelgroep. In dit artikel hebben we zes tips gegeven waar je aan kunt denken voor het geven en volgen van een cursus fotografie. Wil je meer weten over verschillende onderwerpen over fotografie, blijf dan onze blogs in de gaten houden.